Zli Dusi I Od Fjodor Mihajlovič Dostojevski PDF

recenzija pdf besplatna knjiga

Strani Naziv: Demons by Fyodor Dostoevsky

Mračni, smešni i frenetični, “Zli dusi” Fjodora Dostojevskog je zapanjujuće tačan prikaz posedovanja ideologijom. Njegova jedljiva proza razdire mnoge “duše” koji opsedaju savremeni svet. Pa ipak, dok se roman često oglašava kao delo političkog proročanstva, politika je možda najmanje zanimljiva stvar u vezi sa tim. Dostojevski je samo nameravao da od demona napravi kratku borbu protiv nihilizma, ali mu je zavera pobegla. Improvizovano remek-delo koje je proizašlo iz trogodišnje mučne kompozicije duboko je koliko i uznemirujuće.
Fjodor Mihajlovič Dostojevski biografija

“Zli dusi” su se oblikovali kao odgovor na ubistvo koje je šokiralo Rusiju 1869. godine. U središtu romana je banda zaverenika koji su žrtvuju svog čoveka, hladnokrvno ga ubijajući. Nijedan sažetak ne može preneti zbunjeni kontekst, koji vrvi od uzbuđenih potencijalnih radikala svakog ubeđivanja. Stepan Trofimovič, stari liberal, provodi dane u sentimentalnim sanjarenjima o bratstvu ljudi, prolivajući suze nad flašama vina. 

U međuvremenu, njegov cinično buntovni sin Petar širi glasine iz udobnosti guvernerove vile. Neimenovani studenti propovedaju revoluciju, a bradati izvikuju gluposti. Čak i gradske aristokrate imaju nameru da stanu „na pravu stranu istorije“, odmah pored anarhista. Prekidjajući se i pozirajući, oni se takmiče za nadmoć u svojim osudama starog poretka, čak i dok uživaju u renti feudalnog nasleđa. Jedina stvar koja spaja ove likove je njihova prevelika samovažnost.

Veliki deo ideološkog sadržaja ovog romana biće nepoznat zapadnom čitaocu. Šatov, slovenofil koji živi, zagovara povratak ruskoj tradiciji, vrveći gradom u etničkoj odeći. Radnja se odvija u senci ukidanja kmetstva, što daje verodostojnost čudnim političkim i društvenim programima. Ipak, mnogi likovi prkose kategorizaciji. Kada Kirilov opravdava samoubistvo izjavom: „Nema Boga – ja sam Bog“, uopšte nije jasno da li je on lud. Kao i kod većine dela Dostojevskog, najlucidniji glasovi u knjizi lelujaju na ivici razuma. 

Možda zato ovaj roman ostaje aktuelan više od jednog veka nakon što je napisan. “Zli dusi” pozivaju čitaoce na melanholičnu simfoniju samorefleksije. Bilo bi pogrešno zaključiti da Dostojevski ima rešenje za bilo koje od pitanja sa kojima se suočava sve podeljeniji Zapad. Ipak, kako njegovi besni dijalozi otkrivaju pravi oblik duha vremena, postaje mnogo lakše izbaciti ga.

Kompletna Besplatna PDF Knjiga

zli dusi pdf

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Fjodor Mihajlovič Dostojevski

Fjodor Mihajlovič Dostojevski (rus. Фёдор Михайлович Достоевский) je bio ruski pisac.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*