Zli dusi II Od Fjodor Dostojevski

recenzija pdf

Strani Naziv: Demons by Fyodor Dostoevsky

Pjotr i Stavrogin su vođe ruske revolucionarne ćelije. Njihov cilj je da svrgnu cara, unište društvo i preuzmu vlast za sebe. Zajedno obučavaju teroriste koji su spremni da polože svoje živote da bi postigli svoje ciljeve. Ali kada grupi zapreti razotkrivanje, da li će njihovi regruti biti spremni da ubiju nekog od svojih da bi prikrili svoje tragove?
Zli dusi II Od Fjodor Dostojevski

Divlji i moćni, a opet živahni i često komični, Demoni su inspirisani političkim ubistvom iz stvarnog života i predstavljaju oštru i sablasno providnu optužnicu za one koji koriste nasilje da bi služili svojim verovanjima. Zli Dusi II, je treći od pet velikih romana Dostojevskog. Složenost knjige je nešto čemu se treba diviti, a ipak je njena priča iznenađujuće jednostavna: grupa nemilosrdnih intelektualaca pokušava da podstakne mali providnički grad da se pobuni protiv svoje vlade. To je priča o ubistvu, mitu, tajnim društvima i domaćem terorizmu. Radnja se dešava u Rusiji krajem 19. veka i sadrži više podzapleta i sukoba, ali je roman najpoznatiji po svojim likovima.

Kao i svi romani Dostojevskog, i ovaj sadrži duboke nivoe psihologije. Filozofije likova su često složene i Dostojevski ne daje ravne karakteristike u svom prikazu pogleda na svet svakog pojedinca. U romanu nalazimo jedan od najvećih izuma Dostojevskog u karakterizaciji: dvojnika. Kako se knjiga razvija, čitaoci će primetiti da su likovi često potpuno kontradiktorni u svojim rečima, ponašanju i pogledima na svet. Kirilov, filozof priče, potpuno je odbacio bilo kakvu predstavu o Bogu. Stavrogin je još jedan slučaj dvojnika Dostojevskog. 

Čovek nalazi veliko zadovoljstvo u mučenju drugih i potpuno je ravnodušan prema dobru i zlu. U cenzurisanom delu knjige „Stavroginove ispovesti“, Stavrogin navodi niz zločina koje je počinio dok je živeo u Sankt Petersbergu. Ovi zločini su užasni i Stavrogin uživa sa velikom dozom sadizma čak i u dečjem bolu. Ipak, Stavrogin je, posle svojih dela, prisiljen da se muči nad njima. 

Stavrogin je toliko postiđen da planira da svoja priznanja, u činu samouništenja, objavi u pamfletima za koje se nada da će biti distribuirani širom Rusije. Uprkos prošlim gadostima, Stavrogin duboko u sebi traži da oprosti sebi i izdrži patnju koju zaslužuje za svoje zločine.  Likovi Dostojevskog ne samo da sadrže dubok nivo složenosti, već su često „posednuti“ svojim pogledima na svet.

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Fjodor Mihajlovič Dostojevski

Fjodor Mihajlovič Dostojevski (rus. Фёдор Михайлович Достоевский) je bio ruski pisac.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*