Amfibija Od Aleksandar Beljajev

recenzija pdf

Strani Naziv: The Amphibian by Alexander Belyaev

“Amfibija” će vas vratiti u vreme kada koža i duboko morsko ronjenje još nisu učinili da Tihi svet počne da odaje svoje tajne u zaista velikim razmerama, kao što to danas rade akvalung i ronjenje, i predstaviće vam previziju Aleksandra Belajeva iz 1928. okeana kojim je ovladalo čovečanstvo.
Amfibija Od Aleksandar Beljajev knjiga

Morski đavo se pojavio u Rio de la Plati. Čudni krici na moru, posečene ribarske mreže, pogledi na najčudnije stvorenje na delfinu ne ostavljaju mesta sumnji. Španac Zurita, pohlepa koja prevazilazi svoje sujeverje, pokušava da uhvati morskog đavola i natera ga da zaroni za njega, ali ne uspeva.

Na usamljenom delu obale, nedaleko od Buenos Ajresa, dr Salvator živi povučeno iza visokog zida, čije se čelične kapije otvaraju samo da puste njegove indijanske pacijente. Indijanci ga poštuju kao Boga, ali Zurita ima predosećaj da Bog na kopnu i đavo u moru imaju nešto zajedničko. Uz pomoć dva lukava brata Araucanian, on kreće da istraži misteriju. Dok se radnja pomera sa dna mora na špansku Meduzu i nazad, sa prekidima u suncem okupanom Buenos Ajresu i selima, misterija Ihtiandra, morskog đavola, otkriva se pred čitaocem u narativu koji je toliko zadivljujući i informativan.

Ovo je izuzetna naučna fantastika koja se toplo preporučuje mladim čitaocima. Aleksandar Beljajev priča priču o ljubavi, pohlepi, smrtnosti i razdvojenosti u pozadini gotičke priče o teškom životu neobičnog stvorenja u samotnici. Slično drugim delima Beljajeva, knjiga istražuje mogućnosti fizičkog preživljavanja u ekstremnim uslovima, kao i moralni integritet naučnih eksperimenata. Takođe se dotiče socijalističkih ideja o poboljšanju uslova života za siromašne u svetu. To nam otvara oči za gorke načine na koje svet funkcioniše – gde su ljudi spremni da ulažu iza iste figure koju su osudili, da bi postigli nešto od ogromne vrednosti.

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*