Aleksa Šantić

Biografija Autora - Sve Knjige

Aleksa Šantić je bio bosanskohercegovački pjesnik, rođen 27. maja 1868. godine u Mostaru. Njegova poezija je puna melanholije i čežnje za ljubavlju, te ispunjena izrazitim osjećajem za lijepo. Šantićeva poezija je prepoznata po ljubavnoj tematici, ali i po snažnim osjećajima rodoljublja i nacionalne pripadnosti.
Aleksa Šantić

Aleksa Šantić je u svom životu bio izložen mnogim nedaćama i tragedijama. Njegov otac je umro dok je još bio dijete, a majka se ubila kada je imao 17 godina. Nakon toga je Šantić otišao u Sarajevo, gdje je studirao na Višoj realnoj gimnaziji.

Šantić je objavio svoje prve pjesme u književnom časopisu “Zora” 1891. godine. Njegove pjesme su osvojile srca čitatelja i brzo su postale popularne, posebno među mladima. Šantić je napisao mnogo ljubavnih pjesama, koje su danas postale klasici bosanskohercegovačke književnosti.

U svojim djelima, Šantić je opisivao ljepotu svog rodnog kraja, ali i tragične sudbine njegovih stanovnika. Njegova poezija odražava njegove osjećaje i misli, koje je pretočio u snažne stihove.

Aleksa Šantić je preminuo 2. februara 1924. godine u Sarajevu, ali njegova poezija i danas živi i ostavlja trag u srčima mnogih ljubitelja književnosti.

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*