Bram Stoker

Biografija Autora - Sve Knjige

Drakula Od Bram Stoker knjiga
Drakula Od Bram Stoker PDF
Bram Stoker, po imenu Abraham Stoker, (rođen 8. novembra 1847, Klontarf, okrug Dablin, Irska—umro 20. aprila 1912, London, Engleska), irski pisac najpoznatiji kao autor gotičke horor priče Drakula (1897).
bram stoker pisac

Stoker zbog bolesti nije mogao da stoji ni hoda do svoje sedme godine. Postao je izvanredan sportista i fudbaler na Triniti koledžu (1864–70) u Dablinu, gde je stekao diplomu iz matematike.

Posle 10 godina u državnoj službi u Dablinskom zamku, tokom kojih je bio i neplaćeni dramski kritičar za Dablin Evening Mail (kasnije Evening Mail), upoznao je svog idola, glumca ser Henrija Irvinga. Od 1878. do Irvingove smrti 27 godina kasnije, Stoker je bio Irvingov menadžer, pišući za njega čak 50 pisama dnevno i prateći ga na njegovim američkim turnejama. (Nakon Irvingove smrti, Stoker je objavio Lične reminiscencije Henrija Irvinga [1906], Irvingovu biografiju koja uključuje veliki deo biografskih detalja o samom Stokeru.)

Stokerova prva knjiga, Dužnosti službenika sitnih sednica u Irskoj, priručnik u pravna uprava, objavljena je 1879. Okrenuvši se fikciji kasnije u životu, objavio je svoj prvi roman, Zmijski prolaz, romantični triler smešten u sumornu zapadnu Irsku, 1890. Godine.

Stokerovo remek-delo, roman Drakula, objavljeno je 1897. Napisano je uglavnom u obliku dnevnika i dnevnika koje su vodili glavni likovi: Džonatan Harker, koji je ostvario prvi kontakt sa vampirom grofom Drakulom; Vilhelmina („Mina“) Harker (rođena Marej), Džonatanova supruga; dr Džon („Džek”) Sjuard, psihijatar i administrator sanatorijuma; i Lusi Vestenra, Minina prijateljica i žrtva Drakule koja i sama postaje vampir. Priča je o transilvanijskom vampiru koji se, koristeći natprirodne moći, probija do Engleske i tamo žrtvuje nevine ljude da bi našao krv od koje preživljava. Predvođeni dr Abrahamom Van Helsingom — Sjuardovim mentorom i stručnjakom za „nejasne bolesti“ — Harker i njegovi prijatelji, posle mnogih avantura koje dižu kosu na glavi, konačno su u stanju da savladaju i unište Drakulu. Uticaj romana na predstavljanje vampira u zapadnoj popularnoj kulturi bio je ogroman i dugotrajan. Drakula je uživao veliku popularnost u svojim brojnim adaptacijama za film, televiziju i scenu.

Stoker je umro 1912. Uzrok njegove smrti je i dalje misterija. Dve godine kasnije, 1914, njegova udovica, Florens Stoker, objavila je Drakulin gost kao deo posthumne zbirke kratkih priča; većina savremenih naučnika veruje da su ga urednici izbacili iz originalnog Drakulinog rukopisa. Godine 2009. Dacre Stoker (praunuk autora) i Ian Holt producirali su Dracula: The Un-Dead, nastavak koji je zasnovan na sopstvenim beleškama pisca i izrezima iz originala. Nastavak, koji izbegava epistolarni stil prvog Drakule za tradicionalnu naraciju u trećem licu, je triler smešten u London 1912. godine, a u njemu se pojavljuje Bram Stoker kao lik.

Stoker je napisao još nekoliko romana—među njima Misterija mora (1902), Dragulj sedam zvezda (1903) i Dama od pokrova (1909)—ali nijedan od njih nije se ni približio popularnosti Drakule.

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*