Din Rej Kunc

Biografija Autora - Sve Knjige

Strani Naziv: Dean Koontz 

Din Rej Kunc rođen 9. jula 1945. u Everetu, Pensilvanija je najprodavaniji pisac beletristike poznat prvenstveno po svojim popularnim napetim romanima. Din Kunc je odrastao u očajnom siromaštvu pod tiranijom nasilnog oca alkoholičara. Kuncov otac je služio kaznu u zatvoru jer je pokušao da ga ubije. 
Dean Koontz pisac

Din Rej Kunc rođen 9. jula 1945. u Everetu, Pensilvanija je najprodavaniji pisac beletristike poznat prvenstveno po svojim popularnim napetim romanima. Din Kunc je odrastao u očajnom siromaštvu pod tiranijom nasilnog oca alkoholičara. Kuncov otac je služio kaznu u zatvoru jer je pokušao da ga ubije. 

Uprkos svom traumatičnom detinjstvu, Kunc se školovao na Univerzitetu Šipensburg u Pensilvaniji, tada poznat kao Šipensburški državni koledž, a 1967. godine je otišao da radi kao nastavnik engleskog u srednjoj školi Mehaniksburg. U svoje slobodno vreme on se posvetio pisanju svog prvog romana, koji je nazvao “Star Quest”, koji je objavljen 1968. godine. Nakon toga je napisao još desetak naučnofantastičnih romana.

Kunc je pobedio na Atlantskom mesečnom takmičenju fikcije kada je bio apsolvent na koledžu. Procenjuje se da je prodat u preko 400 miliona primeraka, a njegovo delo je objavljeno na više od 38 jezika širom sveta. Njegove knjige su trinaest puta bile na vrhu njujorške liste bestselera, a on takođe ima svoju zaslugu da je postao bestseler u različitim zemljama poput Švedske i Japana.

Tokom 1970-ih, Kunc je počeo da objavljuje dobro poznatu napetu, odnosno triler i horor fikciju, pod svojim imenom, kao i pod nekoliko pseudonima; Kunc je izjavio da je koristio pseudonime nakon što ga je nekoliko urednika ubedilo da su autori koji su promenili žanr postali žrtve „negativnog ukrštanja“, otuđivanja etabliranih fanova, a da istovremeno ne privlače nove fanove. Poznati pseudonimi su Deanna Dvier, K. R. Dvier, Aaron Volfe, David Akton, Brian Coffei, John Hill, Leigh Nichols, Oven Vest i Richard Paige. Trenutno se neki od tih romana prodaju pod Kuncovim pravim imenom.

Kuncov revolucionarni roman bio je “Šapat” iz 1980. Nekoliko njegovih knjiga dostiglo je prvo mesto na listi bestselera Njujork Tajmsa. Kunc je poznat po svojoj veštini pisanja napetih okretača stranica. Njegove snage takođe uključuju nezaboravne likove, originalne ideje i sposobnost mešanja horora, fantazije i humora. Kunc je kritikovan zbog svoje sklonosti da uključi previše poređenja i zbog toga da razvuče opise, što često koristi slične strukture zapleta i sklonost ka snažnom moraliziranju.

Kuncovi protagonisti, sa izuzetkom Oda Tomasa, naoružavaju se oružjem da bi se borili protiv raznih čudovišta i ludaka, a Kunc dobija sve tehničke detalje tačno. Nema grešaka (funkcije i mogućnosti različitih tipova oružja.)

Verovatno se većina Kuncovog dela još uvek može klasifikovati kao naučna fantastika, jer on pokušava da stvori verodostojna, dosledna objašnjenja za neobične, fantastične događaje prikazane u većini njegovih romana. Kunc takođe ima veoma interesantan način da u svoje romane doda svoje male čudnosti, kao što je dodavanje jednostavnih citata iz knjige koja se zove “Knjiga prebrojanih tuga”. “Prebrojane tuge” su prvobitno bile obmana, poput nepostojećeg Kinerovog priručnika koji je Ričard Kondon citirao za epigrafe koje je sam napisao. 

Na kraju je Kunc sastavio zbirku poezije pod tim imenom, koristeći sve epigrafe; štampana je kao ograničeno izdanje 2003. od strane Charnel House i kao e-knjiga od strane Barnes & Noble. Njegovi noviji romani, počev od Uzimanja, nemaju Kuncovih stihova; nego imaju citate drugih autora.

Kunc je dugo bio obožavatelj radio programa Art Bella, Coast to Coast AM. Pojavio se kao gost nakon što je obožavatelj prijavio Belu da se u jednom od Kuncovih romana nalazi lik koji opisuje paranormalni događaj kao „trenutak Art Bella“.

Kunc trenutno živi u Njuport Biču, gradu u Južnoj Kaliforniji, i radnja većine njegovih romana odvija se u Južnoj Kaliforniji. Tamo živi sa suprugom Gerdom i njihovim psom Triksi Kunc, pod čijim imenom je objavio knjigu “Život je dobar”, 2004. godine. Triksi se takođe često pominje u svom zvaničnom biltenu „Beskorisne vesti“.

Psi se često pojavljuju u Kuncovim romanima, pošto je on strastveni ljubitelj pasa. “Jedna vrata daleko od neba” su odličan pokazatelj njegove ljubavi. Međutim, u poslednje vreme smatra da je prikladno da uključi mačke kao likove, pre svega pametnu mačku Mungojžeri u romanima Kristofera Snoua.

Kunc je svoje ime učvrstio među onima poput Stivena Kinga i Toma Klensija, a njegovo ime je ušlo u nekoliko mini serija i donelo mu veliki broj obožavalaca kao prodajnu tačku.

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*