Džulijan Patrik Barns

Biografija Autora - Sve Knjige

Strani Naziv: Julian Barnes

Istorija Sveta u 10 ½ Poglavlja Od Džulijan Barns
Istorija Sveta u 10 ½ Poglavlja Od Džulijan Barns
Džulijan Patrik Barns (rođen 19. januara 1946) je engleski pisac. Osvojio je Bukerovu nagradu 2011. za film „Osećaj kraja“, a prethodno je tri puta bio u užem izboru sa Floberovim papagajem, Engleska i Artur i Džordž. Barns je takođe pisao krimi-fikciju pod pseudonimom Dan Kavanagh. Pored romana, Barns je objavio i zbirke eseja i kratkih priča.
dzulijan barnes

Godine 2004. postao je komandant L'Ordre des Arts et des Lettres. Njegove počasti takođe uključuju nagradu Somerset Moham i Memorijalnu nagradu Geoffrei Faber. Nagrađen je Nagradom Jerusalima 2021.

Barns je rođen u Lesteru, iako se njegova porodica preselila u predgrađe Londona šest nedelja nakon njegovog rođenja. Oba roditelja su mu bila profesori francuskog. Često je pričao da je njegova podrška fudbalskom klubu Lester Siti, kada je imao četiri ili pet godina, bila „sentimentalan način da se drži“ svog rodnog grada. Godine 1956. porodica se preselila u Northvood, Middlesek, ‘Metroland’ njegovog prvog romana.

Obrazovao se u školi Citi of London od 1957. do 1964. godine. Zatim je otišao na Magdalen College u Oksfordu, gde je studirao moderne jezike. Nakon diplomiranja, tri godine je radio kao leksikograf u dodatku Oksfordskog engleskog rečnika. Zatim radi kao recenzent i književni urednik za Nju Statesman i Nju Rivju. Tokom svog boravka u Nev Statesman-u, Barns je patio od iscrpljujuće stidljivosti, govoreći: „Kada su bili nedeljni sastanci, bio bih paralizovan u tišini, i smatran sam nemim članom osoblja“. Od 1979. do 1986. radi kao televizijski kritičar, prvo za Nju Statesman, a zatim za The Observer.

 

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*