En Rajs

Biografija Autora - Sve Knjige

Strani Naziv: Anne Rice (04.10.1941 - 11.12.2021)

En Rajs je pisala natprirodne romane. Njena najpoznatija serija bila je Vampirske hronike, koja je uključivala i knjigu Intervju sa vampirom.
En Rajs anne rice pisac

Autorka En Rajs (Anne Rice) je poreklom iz Nju Orleansa, Luizijana. Proslavila se kao pisac erotskih i vampirskih romana. Njena najpopularnija knjiga, Intervju sa vampirom, objavljena je 1976. godine, a kasnije je snimljena istoimeni film, u kojem su glumili Tom Kruz i Bred Pit. Rajsova je ponovo otkrila svoju katoličku veru 1998. godine i napisala nekoliko knjiga koje odražavaju njeno interesovanje za religiju, uključujući Hristos Gospod: Iz Egipta (2005) i Anđeosko vreme (2009). 2010. Rajs je rekla da više nije hrišćanka. Njena najnovija dela su Vukov dar (2012) i Vukovi srednje zime (2013).

Nazvana Hauard po ocu, Rajs je u prvom razredu promenila svoje ime u “En”. Odgajana je kao katolkinja i pohađala je župnu školu tokom svojih mlađih godina. Godine 1958. Rajs se sa porodicom preselila u Ričardson u Teksasu. Sledeće godine je završila srednju školu Richardson.

Rajsova je kratko studirala na Teksaškom ženskom univerzitetu i Državnom koledžu Severnog Teksasa. Nakon udaje za Stena Rajsa, na kraju se preselila u Kaliforniju, gde je diplomirala na Državnom koledžu u San Francisku. Par je živeo u toj oblasti do kasnih 1980-ih. Nakon raznih poslova, uključujući rad kao konobarica, kuvarica i ispitivač za osiguranje, Rajs je započela svoju karijeru kao pisac erotskih i vampirskih romana.

Rajsova je stekla ogromnu kultnu čitalačku publiku za svoje natprirodne romane. Njen prvi, Intervju sa vampirom, objavljen je 1976. godine. Knjiga je bila prva u njenoj popularnoj seriji Vampirske hronike, koja uključuje The Vampire Lestat iz 1985. i The Queen of the Damned iz 1988. godine. Godine 1996. Intervju sa vampirom snimljen je u filmu sa Tomom Kruzom i Bredom Pitom u glavnim ulogama.

Kruz je u ovom filmu igrao vampira Lestata de Lionkura, a Stjuart Taunsend je preuzeo ulogu ozloglašenog Lestata za Kraljicu prokletih, filmsku adaptaciju još jednog romana Vampirske hronike. Rajsov fascinantni film krvopija je takođe postao tema mjuzikla Lestat iz 2006. sa pesmama koje su napisali Elton Džon i Berni Topin.

Rajsova je takođe bila poznata po svojoj sado-mazo erotici, uključujući i Beauty’s Punishment (1984). Njeni kasniji romani uključuju Servent of the BOnes (1996) i Vittorio the Vampire (1999). Takođe je pisala mejnstrim fikciju pod pseudonimom Anne Rampling.

Rajsova se vratila katoličkoj veri 1998. godine, što je imalo ogroman uticaj na njen rad. Ubrzo se odrekla svojih vampirskih romana, odlučivši da se fokusira na teme koje su više u skladu sa njenim obnovljenim uverenjima. Rajsova je 2005. objavila Hristos Gospod: Iz Egipta, svoj prvi roman u trilogiji koja beleži Isusov život. Drugi naslov u serijalu, Hristos Gospod: Put u Kanu, objavljen je 2008. godine.

Anđeli su takođe našli svoj put u Rajsovom delu. Stvorila je seriju natprirodnih trilera, Serafimove pesme, koja istražuje teme dobra i zla. Prvi naslov, Angel Time, stigao je na police knjiga 2009. godine, a zatim Love and Evil 2011. godine.

Otprilike u to vreme, Rajsova se udaljila od organizovane religije. Ona je na svojoj Fejsbuk stranici napisala:

„Danas sam prestala da budem hrišćanka. Izašla sam. Ostajem posvećena Hristu kao i uvek, ali ne da budem ‘hrišćanka’ ili da budem deo hrišćanstva. Prosto je nemoguće da ‘pripadam’ ovoj svadljivoj, neprijateljskoj, spornoj i zasluženo zloglasnoj grupi. Deset godina sam pokušavao. Nisam uspela. Ja sam autsajder. Moja savest neće dozvoliti ništa drugo.”

Nedavno je Rajs ušla u svet vukodlaka novom serijom, koja je počela sa The Wolf Gift (2012). Drugi naslov u onome što je sada poznato kao The Wolf Gift Chronicles, The Wolves of Midwinter, objavljen je u oktobru 2013. godine.

Neposredno pre nego što je uragan Katrina uništio njen voljeni Nju Orleans 2005. godine, Rajs se preselila u južnu Kaliforniju. Kasnije se preselila u Palm Desert u Kaliforniji.

Rajsova je bila u braku sa pesnikom Stenom Rajsom 41 godinu, sve do njegove smrti 2002. godine. Njihova ćerka, Mišel, rođena je 1966. godine, a umrla je od leukemije 1972. godine, u dobi od pet godina. Njihov sin Kristofer, sada pisac, rođen je 1978. godine.

En Rajs umrla je od komplikacija od moždanog udara 11. decembra 2021. godine.

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*