Enid Blajton – Enid Blyton

Biografija Autora - Sve Knjige

Strani Naziv: Enid Blyton (11.08.1897 - 28.11.1968)

Enid Meri Blajton je rođena 11. avgusta 1897. u East Dulvichu, u južnom Londonu, a detinjstvo je provela u Bekenhamu, u Kentu. Imala je dva mlađa brata, Hanlija i Kerija. Enidin otac, Tomas, sa kojim je bila veoma bliska, bio je veletrgovac odećom. Njena majka Tereza ​​je posvetila vreme kućnim poslovima, očekujući da joj ćerka pomogne u kućnim poslovima.
Enid Blajton pisac autor

Enidin otac, Tomas, bio je prodavac pribora za jelo. Voleo je prirodu i imao je široko znanje o cveću, pticama i životinjama. Voleo je da vodi Enid u duge šetnje i učio je šta god je znao. Podsticao ju je i mnogo voleo. Učio ju je i o životu i često joj je govorio da, ako nešto želi, mora da se trudi.

Enidina majka Tereza ​​bila je upravo suprotnost svom ocu. Tereza ​​je verovala da su kućni poslovi od suštinskog značaja. Nije imala nikakvog interesovanja za čitanje ili umetnost. Smatrala je da bi Enid Bliton trebalo da pomaže u kućnim poslovima, a ne da čita ili ide u šetnje prirodom sa svojim ocem.

Enid Bliton je bila bistra, popularna i sportska devojka, i postavljena je za glavnu devojku u poslednje dve godine u Sent Kristofer školi za devojčice u Bekenhamu. U slobodno vreme, Enid je sa dva prijatelja kreirala časopis Dab, za koji je pisala kratke priče.

Septembra 1916, Enid, uspešna pijanistkinja, odbila je svoje mesto u Gildhol školi za muziku i upisala se na kurs za obuku nastavnika u Ipsvič srednjoj školi baziran na Froebelu. Završila je obuku za učitelje u decembru 1918. i nastavila da predaje u pripremnoj školi za dečake u Kentu pre nego što je postala guvernanta četvorici braće u Surbitonu u Sariju.

Kada je Enid Bliton imala 12 godina, njen otac i majka su se razdvojili. Enid je bila veoma bliska sa svojim ocem i bila je shrvana. Nastavila je da živi sa svojom majkom, ali nije bila nimalo srećna, jer njena majka nikada nije podržavala njeno pisanje. 

Bez obzira na neodobravanje njene majke, Blajton je nastavila da piše. Mnoge svoje priče i pesme poslala je u časopise. U početku su mnogi njeni radovi bili odbijeni, osim jedne pesme koju je autor Mi štampao u svom časopisu. Iako je majka nije podržavala, ohrabrila ju je da nastavi da piše Mejbl Atenboro, tetka Blitonove bliske prijateljice Meri.

Početkom 1920-ih počela je da postiže uspehe u svom pisanju – njena prva knjiga, Child Vhispers, tanka knjiga poezije, objavljena je 1922. Postala je redovni saradnik časopisa Teachers Vorld i napisala je mnoge članke i brojne edukativne knjige tokom 1920-ih.

Blajton se upisala u “Guildhall School of Music” 1916. godine. Bila je talentovana za muziku, a njena porodica je verovala da će postati muzičar. Ipak, nije želela da postane muzičar. Smatrala je da je vežbanje sviranja klavira gubljenje vremena i mislila je da vreme vežbanja može da provede u pisanju.

Nakon što je započela studije na “Guildhall School of Music”, Enid Blajton se iznenada predomislila. Želela je da postane učiteljica. Osećala je da će biti bliska deci koju je želela da piše tako što će postati učiteljica.

16. Septembra počela je na Froebelovom kursu za obuku nastavnika u srednjoj školi Ipsvič. Za to vreme, odnos njene majke se potpuno pokvario i ona se udaljila od cele porodice osim od oca. Posećivala je oca u njegovoj kancelariji u Londonu.

Mnoge priče i članci Enid Blajton objavljeni su u periodu nakon 1920. godine. Njena prva knjiga “Šaptanje dece“ objavljena je 1922. godine. Godine 1923. objavljene su mnoge njene knjige, kratke priče i poezija. “Knjiga o zečevima”, njen prvi roman, objavljen je 1925.godine. Godine 1926. počela je da piše u dvonedeljnom časopisu Sunni Stories for Little Folks. Ova serija je postala veliki hit. Enid Blajton je 1927. godine počela da koristi pisaću mašinu. Do tada je pisala rukom.

28. Avgusta 1924. udala se za Hjua Aleksandra Poloka, iz izdavačke firme Džordž Njuens urednik. Godine 1926. par se preselio u svoju prvu kuću, “Elfin Cottage” u Bekenhamu. Godine 1929. preselili su se u “Old Thatch”, vikendicu blizu reke Temze u Born Endu, Bakingemšir. Bliton je volela vikendicu i ovde je uživala u društvenom životu. Volela je da igra tenis i bridž.

 

15. Jula 1931. rodila je ćerku po imenu Džilijan, a 27. oktobra 1935. još jednu ćerku Imodžen. Godine 1938. objavila je knjigu avantura Tajno ostrvo. Zatim se upustila u pisanje i imala je malo vremena da provodi sa svojom decom. Za sve kućne poslove oslanjala se na svoje domaće osoblje. Godine 1950. objavila je knjigu Porodica polarnih zvezda i brod avanture.

Za to vreme, njen muž Hju je radio sa Vinstonom Čerčilom na njegovom delu o Prvom svetskom ratu. Polako je padao u depresiju, znajući da im predstoji Drugi svetski rat. Enid i njen suprug Hju bili su veoma zauzeti i provodili su malo vremena zajedno. Polako su se rastali i konačno razveli.

Za to vreme, Blajton se veoma zbližila sa Doroti Ričards, porodiljskom sestrom koja joj je pomogla nakon rođenja njenog deteta Imogen. Blajton se u velikoj meri oslanjala na Ričardsovu za mentalnu i fizičku podršku.

Godine 1938. Blajton se preselila u drugu kuću u Bikonsfildu, Bakingemšir, uz Dorotinu pomoć. Ova kuća je zauzimala prostor od dva i po hektara izgrađen u stilu Tjudora. Ovu kuću su njeni čitaoci Sunčanih priča nazvali “Zelene ograde“.

Enid Blajton se udala za hirurga Keneta Frejzera Darela Votersona 20. oktobra 1943. Svoju autobiografiju, objavila je 1952. godine pod nazivom “Priča o mom životu”.

Kenet i Enid su voleli da igraju tenis i golf. Voleli su prirodu i delili su zajednička interesovanja. Keneta je pogodio torpedo kada je bio u vojsci, a njegov sluh je trajno oštećen. Za to vreme, Blajton je objavila tri knjige: “Porodica kraljice Elizabete”, “Petorka na farmi Finston” i “Petorka ima misteriju za rešavanje”.

Nakon što su njene ćerke ušle u internat, Blajton je našla mnogo vremena za pisanje. Mnoge njene serije knjiga postale su veoma popularne među decom. Godine 1949. Blajton je objavila svoju seriju knjiga “Nodi”. “Nodi” je bio veliki hit među decom.

Nakon serije “Nodi”, Blajton je ponovo počeo da izdaje časopis “Sunny Stories”. Svojim pisanjem u ovom časopisu podsticala je svoje čitaoce da budu odgovorni, ljubazni i korisni. Podsticala ih je da doprinose društvu na bilo koji način.

Formirala je grupe za čitaoce svojih časopisa da se uključe u socijalni rad: “Klub zauzetih pčela“ koji su se bavili pomoći životinjama, “Klub slavnih petorka” koji su se bavili prikupljanjem novca za decu u nevolji, “Časopis klub” koji su se bavili prikupljanjem novca za decu obolelu od cerebralne paralize.

Zdravlje Enid Blajton se pogoršalo nakon smrti njenog muža. Demencija joj je dijagnostikovana 1960. godine. Njen suprug Kenet umro je 15. septembra 1967. godine zbog otkazivanja bubrega. Ovo je još više uticalo na nju.

Blajtonova je primljena u starački dom u Hempstedu 1968. godine. Preminula je u snu 28. novembra 1968. godine, ostavljajući za sobom svoje nasleđe knjige za decu širom sveta da ih čitaju i uživaju.

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*