Patrik Džozef Bjukenen – Pat Buchanan

Biografija Autora - Sve Knjige

Strani Naziv: patrick buchanan

Patrik Bjukenen
Patrik Bjukenen – Frankfurtska Škola
Patrik Džozef Bjukenen (/bjuːˈkænən/; rođen 2. novembra 1938) je američki paleokonzervativni politički komentator, kolumnista, političar i emiter. Bjukenen je bio pomoćnik i specijalni konsultant američkih predsednika Ričarda Niksona, Džeralda Forda i Ronalda Regana. On je glavna figura modernog paleokonzervativnog pokreta u Americi, a njegovi spisi, moral, vrednosti i strateško razmišljanje nastavili su da utiču na mnoge paleokonzervativce.
Patrik Džozef Bjukenen

1992. i 1996. tražio je republikansku predsedničku nominaciju. Godine 1992. kandidovao se protiv aktuelnog predsednika Džordža H. W. Buša, u kampanji protiv Bušovog kršenja njegovog obećanja „Čitaj mi sa usana: bez novih poreza“, kao i njegove spoljne politike i stavova o društvenim pitanjima. Na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji 1992. godine, Bjukenen je održao govor o „kulturnom ratu“ u znak podrške nominovanom predsedniku Bušu. Godine 1996. kandidovao se protiv potencijalnog republikanskog kandidata Boba Dola, ali se povukao nakon što je dobio samo 21 odsto republikanskih predizbornih glasova. Godine 2000. bio je predsednički kandidat Reformske stranke. Fokus njegove kampanje bio je neintervencionizam, jako se protivio problemu imigracije i prepuštanju proizvodnje proizvoda iz slobodne trgovine. Odabrao je pedagoga i konzervativnu aktivistu Ezolu Foster za svog kandidata.

Godine 2002. bio je suosnivač časopisa The American Conservative i pokrenuo fondaciju pod nazivom The American Cause. Objavljivan je u časopisima Occidental Observer, Human Events, National Reviev, The Nation i Rolling Stone. Prvobitni voditelj CNN-ovog Crossfire-a, bio je politički komentator na kablovskoj mreži MSNBC, uključujući emisiju Morning Joe do februara 2012, koja se kasnije pojavila na Fok Nevs-u. Bjukenen je takođe bio redovan panelista u The McLaughlin Group. Njegove političke pozicije se u osnovi mogu sažeti kao paleokonzervativne, a mnoga njegova gledišta, posebno njegovo protivljenje američkom imperijalizmu i upravljačkoj državi, odražavaju stavove starih desnih republikanaca iz prve polovine 20. veka. Od 2006. godine, Bjukenen je bio čest saradnik VDARE.

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*