Perl Sidenstriker Bak – Pearl S. Buck

Biografija Autora - Sve Knjige

Strani Naziv: Pearl S. Buck

Perl Sidenstriker Bak (26. jun 1892 — 6. mart 1973) je bila američka spisateljica i romanopisac. Najpoznatija je po romanu "The Good Earth", bestseleru u Sjedinjenim Državama 1931. i 1932. godine i osvojila je Pulicerovu nagradu 1932. Godine 1938. Bak je dobila Nobelovu nagradu za književnost „za svoje bogate i zaista epske opise seljačkog života u Kini “ i takođe za njena „remek-dela”, dve memoarske biografije njenih roditelja misionara. Bila je prva Amerikanka koja je osvojila tu nagradu.
Pearl S. Buck autor

Bak je rođena u Zapadnoj Virdžiniji, ali njeni roditelji potom, u oktobru 1892. odvode svoju četvoromesečnu bebu u Kinu. Kao ćerka misionara, a kasnije i sama misionarka, Bak je veći deo svog života pre 1934. provela u Ženđiangu, sa roditeljima, i u Nanđingu, sa svojim prvim mužem. Ona i njeni roditelji provodili su leta u vili u Kulingu, na planini Lu, Jiujiang, i upravo je tokom ovog godišnjeg hodočašća mlada devojka odlučuje da postane pisac.

Završava ženski koledž Randolph-Macon u Linchburgu u Virdžiniji, a zatim se vraća u Kinu. Od 1914. do 1932., nakon udaje za Džona Losinga Baka, ona služi kao prezbiterijanski misionar, ali počinje da dovodi u pitanje svoju volju i potrebu za inostranim misijama. Njeni stavovi postaju kontroverzni tokom fundamentalističko-modernističke kontroverze, što je dovodi do njenog povlačenja.

Nakon što se 1935. vraća u Sjedinjene Države, udaje se za izdavača Ričarda Džej Volša i nastavlja da piše. Nedugo zatim, postaje aktivista i istaknuti zagovornik prava žena i rasne jednakosti, i u nastavku karijere piše mnogo o kineskoj i azijskoj kulturi, postavši posebno poznata po svojim naporima u korist integrisanja azijskih i mešovitih rasa u društvo.

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*