Petar II Petrović Njegoš

Biografija Autora - Sve Knjige

Gorski Vijenac PDF Od Petar II Petrović-Njegoš
Dela Od Petar Petrović Njegoš
Dela Od Petar Petrović Njegoš
Odabrana Dela Od Petar Petrović Njegoš
Odabrana Dela Od Petar Petrović Njegoš
Strah Životu Obraz Kalja Često Odabrane Misli Od Petar Petrović Njegoš
Strah Životu Obraz Kalja Često: Odabrane Misli Od Petar Petrović Njegoš
Testament Od Petar Petrović Njegoš
Testament Od Petar Petrović Njegoš
Petar II Petrović Njegoš bio je crnogorski vladika, pesnik i filozof, rođen 13. novembra 1813. godine na Cetinju, a preminuo 19. oktobra 1851. godine u manastiru Ostrog.
Petar II Petrović Njegoš

Njegoš je bio jedan od najvećih srpskih pesnika i mislilaca, čije su knjige prevedene na brojne jezike. Najpoznatija dela su mu Gorski vijenac, Luča mikrokozma, Lažni car Šćepan Mali, kao i niz pesama.

Petar II Petrović Njegoš je rođen kao Rade Tomov Petrović. Uz duhovnu i jezičku obuku koju je dobio od svog strica Petra I Petrovića Njegoša, stekao je i znanje o književnosti, filozofiji, matematici, geografiji i astronomiji.

Nakon smrti strica Petra I, Petar II Petrović Njegoš je postao mitropolit Cetinjski, vladar Crne Gore i duhovni vođa crnogorskog naroda. U tom periodu je doprineo ujedinjenju Crne Gore pod jednom vlašću i stvaranju modernog crnogorskog društva.

Njegoševa poezija je karakteristična po svojoj filozofskoj i duhovnoj dubini, a Gorski vijenac se smatra jednim od najznačajnijih dela srpske književnosti. U ovoj epskoj poemi, Njegoš opisuje borbu naroda Crne Gore za nezavisnost i njihovu povezanost sa svojim precima.

Njegoš je takođe poznat i po svom filozofskom delu Luča mikrokozma, u kojem se bavi pitanjima postojanja, slobode, istine, pravde i zla. Ovo delo se smatra jednim od najznačajnijih dela srpske filozofije.

Petar II Petrović Njegoš je ostavio veliki trag u srpskoj kulturi i književnosti, kao i u istoriji Crne Gore. Njegove ideje i dela i danas inspirišu mnoge ljude širom sveta.

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*