R. L. Stajn

Biografija Autora - Sve Knjige

Strani Naziv: R.L. Stine (08.10.1943 - )

Autor R.L.Stajn je poznat po pisanju “Goosebumps“, najprodavanije horor serije za decu. Takođe je kreirao uspešnu seriju “Fear Street”.
R. L. Stajn pisac autor

Najprodavaniji pisac knjiga za decu R. L. Stajn počeo je da piše viceve ​​i smešne priče. Preselio se u Njujork sredinom 1960-ih, nakon što je diplomirao na Državnom univerzitetu u Ohaju.

Stajn je 1986. godine objavio “Blind Date”, svoj prvi horor roman za mlade. Tri godine kasnije pokrenuo je svoju popularnu seriju knjiga “Fear Street”. Počevši od 1992. godine, Stajn je stekao međunarodno priznanje pišući seriju “Goosebumps”, što je podstaklo stvaranje dodatnih serija i skoro 200 knjiga.

R.L. Stajn je rođen kao Robert Lorens Stajn u Kolumbusu, Ohajo, 8. oktobra 1943. godine. Stajn je počeo da piše priče sa 9 godina, koristeći staru pisaću mašinu koju je pronašao. U početku je izmišljao viceve ​​i šaljive priče, a ne priče koje su mu trzale u kičmi koje su ga kasnije proslavile.

Stajnov otac je radio kao činovnik u skladištu, a njegova majka je ostala kod kuće da brine o mladom Robertu i njegova dva brata i sestre. Stajn je sebe opisao kao “veoma uplašeno dete” i rekao da mu je majka dala jedan od prvih ozbiljnih strahova čitajući Pinokija. 

Na Državnom univerzitetu u Ohaju, Stajn je ostao fokusiran na lakšu stranu života. Nekoliko godina je uređivao školski humoristički časopis Sunčani sat. Nakon što je diplomirao sredinom 1960-ih, preselio se u Njujork.

U Njujorku, Stajn je radio kao pisac i urednik

Na kraju je dobio poziciju u Scholastic, Inc., radeći na dečjim časopisima. Sredinom 1970-ih stvorio je humoristički časopis za decu Bananas, a kasnije je pokrenuo magazin Maniac za kompaniju. Osim svog svakodnevnog posla, Stajn je pisao humoristične knjige za decu pod imenom “Jovial Bob Stine“.

Nakon što je izgubio posao u Scholastic-u tokom reorganizacije kompanije, Stajn je počeo da piše sa punim radnim vremenom. Prešao je u žanr horora, započevši svoju prvu strašnu priču samo sa naslovom – “Blind Date”. Knjiga je naišla na toplu dobrodošlicu kada je objavljena 1986, kao i “Twisted” i “The Baby-Sitter”, objavljene 1987. i 1989. godine.

Stajn je 1989. pokrenuo svoju prvu seriju horor knjiga za mlade, Ulica straha. Opisana kao “gde žive vaše najgore noćne more”, serijal je istraživao mračne nezgode učenika srednje škole Šedisajd.

Ulica straha je narasla na otprilike 100 romana, koji su na kraju prodati u više od 80 miliona primeraka.

Godine 1992. Stajn je počeo da vodi mlađe čitaoce u njihovu uzbudljivu vožnju sa serijom “Goosebumps”. Ove knjige, koje je proizveo preko kompanije za pakovanje knjiga svoje supruge Džejn Džejn, bile su usmerene na tržište između dve decenije. Nakon prvog naslova, “Welcome to Dead House”, ubrzo je usledilo još romana. U jednom trenutku, Stajn je pisao jednu ili dve knjige svakog meseca. Svaki naslov je sadržao elemente zaštitnog znaka serije: zaplete koji otvaraju stranice i smele klifhangere na kraju svakog poglavlja.

“Goosebumps” je ubrzo postao književni fenomen

Knjige su postale bestseleri u Sjedinjenim Državama i inostranstvu i na kraju su prevedene na 16 različitih jezika. “Goosebumps” je takođe pretvoren u televizijsku seriju. Ogromna popularnost serije pretvorila je Stajna u jednog od najuspešnijih pisaca za decu svih vremena, praveći poređenja između Stajna i pisca horora za odrasle Stivena Kinga.

Kako su se 1990-te približile kraju, groznica je počela da bledi. Stajn je 2000. godine pokrenuo novu seriju, “Nightmare room”, sa svakim naslovom koji sadrži onlajn komponentu. Godine 2004. pomešao je humor i horor u “Who Let the Ghosts Out“, prvoj knjizi u seriji “Mostlz Ghostly”.

Stajn nastavlja da se grana u novim pravcima, pišući o uobičajenim strahovima učenika u 2011. “It’s the First Day of School…Forever!” i istraživanje ludila za vampirima u “Bitten” iz 2010.

Omiljena serija knjiga “Goosebumps” pretvorena je u holivudski film sa velikim budžetom u oktobru 2015. godine, sa Džekom Blekom u glavnoj ulozi kao izmišljena verzija Stajna.

Film je osvojio fanove i kritičare na blagajnama, a razgovori za nastavak su u toku.

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*