Vasko Popa

Biografija Autora - Sve Knjige

Kora Od Vasko Popa
Kora Od Vasko Popa PDF
Uspravna Zemlja Od Vasko Popa
Uspravna Zemlja Od Vasko Popa PDF
Nepočin Polje Od Vasko Popa
Nepočin Polje Od Vasko Popa PDF
Vasko Popa (1922-1991) bio je srpski pesnik, prevodilac i književni kritičar. Rođen je u selu Grebenac u Vojvodini, regionu severne Srbije, a studirao je u Beogradu, gde se povezao sa nadrealističkim i dadaističkim pokretima. Tokom Drugog svetskog rata nacisti su ga zatvorili zbog njegovih antifašističkih aktivnosti.
vasko popa

Popina poezija je poznata po svom nadrealizmu, humoru i filozofskoj dubini. Njegov rani rad bio je pod jakim uticajem francuskog nadrealizma, ali je kasnije razvio svoj jedinstveni stil, karakterisan upotrebom metafizičkih slika i simbolizma. Popa je za života objavio brojne zbirke poezije, među kojima su „Kora” (1953), „Uspravna zemlja” (1957), „Sporedno nebo” (1968).

Pored poezije, Popa je bio i plodan prevodilac ruske, francuske i engleske književnosti na srpski jezik. Prevodio je dela mnogih poznatih pisaca, uključujući Šekspira, Puškina, Tolstoja. Kasnije u životu postao je profesor komparativne književnosti na Univerzitetu u Beogradu, gde je nastavio da piše i objavljuje sve do svoje smrti 1991. godine.

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*