Viktor Frankl

Biografija Autora - Sve Knjige

Zašto Se Niste Ubili Od Viktor Frankl PDF
Zašto Se Niste Ubili Od Viktor Frankl PDF
Viktor Frankl (1905-1997) bio je austrijski psihijatar i preživeo Holokaust. Najpoznatiji je po svojoj knjizi „Čovekova potraga za smislom“, koja je memoar njegovih iskustava kao zatvorenika u nacističkim koncentracionim logorima tokom Drugog svetskog rata, i istraživanje psiholoških i duhovnih dimenzija ljudskog postojanja.
viktor frankl

Frankl je rođen u Beču, Austrija, 1905. godine i studirao je medicinu na Univerzitetu u Beču. Kasnije se specijalizovao za neurologiju i psihijatriju, a 1930-ih je počeo da razvija novi oblik psihoterapije pod nazivom logoterapija, koji naglašava važnost pronalaženja smisla u životu kao načina za prevazilaženje mentalne i emocionalne patnje.

Tokom Drugog svetskog rata, Frankla su nacisti uhapsili i poslali u nekoliko koncentracionih logora, uključujući Aušvic. Preživeo je Holokaust i posle rata napisao je „Čovekova potraga za smislom“, koja je objavljena 1946. godine i postala međunarodni bestseler. Knjiga se smatra klasikom u oblasti egzistencijalne psihologije i nadaleko je cenjena zbog svog snažnog i provokativnog istraživanja ljudskog iskustva.

Posle rata, Frankl se vratio u Beč i nastavio da radi kao psihijatar i psihoterapeut. Takođe je nastavio da piše i objavljuje knjige i članke o logoterapiji, a mnogo je putovao i predavao na tu temu. Osnovao je Institut za logoterapiju Viktor Frankl u Beču, a za svoj rad nagrađivan je mnogim priznanjima i nagradama, uključujući Predsedničku građansku medalju iz Sjedinjenih Država.

Frankl je umro 1997. u 92. godini, ali njegovo nasleđe živi kroz njegove knjige i rad Instituta za logoterapiju “Viktor Frankl”. Njegove ideje i dalje se široko proučavaju i primenjuju u oblastima poput psihologije, psihijatrije i filozofije.

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*