Crveno I Crno Od Stendal

recenzija pdf

"Crveno i crno" je roman francuskog pisca Stendala (Marie-Henri Beyle), objavljen 1830. godine. Ovo delo je jedno od najznačajnijih romana 19. veka i smatra se klasičnim primerom realizma i psihološke karakterizacije.
Crveno I Crno Od Stendal

Radnja romana prati život mladog čoveka po imenu Žilijen Sorel, koji ima ambiciju da se uzdigne iz siromaštva i postane deo visokog društva. Žilijen se sukobljava sa društvenim konvencijama, pokušavajući da se izbori sa svojim strastima, ambicijama i moralnim dilemama. “Crveno i crno” istražuje teme ljubavi, moći, društvene hijerarhije, licemerja i moralne dualnosti. Roman donosi duboke psihološke analize likova i pruža uvid u društvene i političke prilike Francuske u to vreme. Stendal koristi svoj stil pisanja koji je precizan, analitičan i introspektivan, kako bi prikazao unutrašnje sukobe i strasti likova. On pruža složen portret Žilijena Sorela, mladića koji pokušava da se izbori sa okrutnošću sveta koji ga okružuje. “Crveno i crno” je kritički prihvaćen i smatra se jednim od najboljih romana u francuskoj književnosti. Ovo delo je uticalo na mnoge pisce i postalo je deo kanona svetske književnosti. Ako ste ljubitelj psiholoških romana sa složenim likovima i temama društvenih sukoba, “Crveno i crno” je knjiga koju treba pročitati. Ova knjiga pruža duboko razmišljanje o ljudskoj prirodi, društvenim normama i moralnosti, dok istovremeno predstavlja uzbudljivu priču o snazi i slabostima pojedinca u svetu koji ga okružuje.

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*