Davalac Od Lois Lauri

recenzija pdf

Strani Naziv: The Giver (The Giver, #1) by Lois Lowry

Davalac je moralno vođena i zanimljiva priča o mladiću po imenu Jonas koji živi u društvu bez zločina i tuge. Sa 12 godina deci se dodeljuju poslovi za koje će se školovati i raditi do kraja života. Sve je izabrano; od roditelja do partnera. Jonas se izdvaja od zajednice kada je izabran da postane novi „čuvar pamćenja“. Društvo je oslobođeno svih negativnih aspekata života, jer sve dok je formirano, postojao je neko ko u sebi drži sve loše i dobre uspomene na prošlost. Ovo je i loše i dobro za stanovnike jer, iako su zaštićeni od zla, nisu izloženi ni divnim aspektima života.
Davalac Od Lois Lauri knjiga

Veoma ćete uživati u ovoj knjizi jer, iako bi trebalo da bude više knjiga za decu nego za mlade, priča je dovoljno složena da zadrži pažnju starijih čitalaca. Zaista ćete uživati u Jonasu kao liku jer je njegov razvoj lika od uplašenog dečaka do nekoga ko je spreman da rizikuje svoju budućnost da bi spasio zajednicu, prijatno pratiti.

Ova knjiga pokazuje put odrastanja; u početku se plašimo da prihvatimo da postoje nove obaveze, ali kako se polako navikavamo na to želimo da se sve više udaljavamo od detinjstva.

Tokom čitave knjige, Jonasov gubitak poverenja u roditelje je takođe važan u prenošenju morala priče. U početku, kada je Jonas normalno dete u zajednici, on veruje svojim roditeljima u potpunosti kako se i očekuje. Međutim, nakon što Davalac prikazuje Jonasu traku na kojoj njegov otac „pušta“ novorođeno dete, proces u kojem se dete ubija i odlaže, Jonas na kraju gubi poverenje i divljenje prema svom ocu.

Ovaj trenutak je ono što primorava Jonasa da napusti zajednicu, čak i pre nego što je Davalac to planirao. Svideće vam se ova tranzicija u Jonasu jer on počinje da prkosi životu koji mu je postavljen. Simboličan je za promenu nevinog uma deteta u upitan i obrazovan um odrasle osobe.

Na kraju krajeva, kraj nam i dalje pokazuje da je, šta god da se dogodi, Jonas napravio izbore za sebe, a ne da mu se kaže šta da radi. Šta god da mu se desi, ipak je bolje nego što bi njegov život u zajednici ikada bio. Zajednica je metafora ograničenja i cenzure; ograničava izbore pojedinca sve dok im više ne preostane, uklanjajući radost iz života. 

Izlaskom iz zajednice Jonas je već napravio individualni izbor, a to čitaocu pokazuje da je bolje da živite svoj život onako kako biste želeli, nego da vas drugi sputavaju i da nikada ne budete zaista srećni. Ovo je važna poruka za decu i mlade danas, jer iskustva poput maltretiranja u školama ograničavaju ljude da budu svoji.

Ova knjiga je lako pročitana za nekoliko sati zbog svoje jednostavne, ali privlačne priče i zanimljivih likova. Davalac je bio tako moćan jer je to jedna od retkih knjiga za mlade koja prepušta kraj vama. Kraj je moćan jer imamo izbor šta znači; kao što je Jonas napravio požrtvovan izbor za dobrobit zajednice, i ti moraš da odlučiš za sebe. Preporučujemo ovu knjigu svima koji vole distopijske svetove, kao i ljudima koji vole knjigu da ih puste da misle svojom glavom!

Zaviri u knjigu

Lauri_Davalac_odlomak_compressed

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*