Duga Šetnja Od Stiven King – Ričard Bahman

recenzija pdf

Strani Naziv: The Long Walk - Stephen King

Protiv želja svoje majke, šesnaestogodišnji Rej Garati se sprema da se takmiči u godišnjem napornom meču izdržljivosti i pameti poznatom kao Duga šetnja. Stotinu dečaka mora da drži stabilan tempo od četiri milje na sat bez zaustavljanja... a pobedniku se dodeljuje "Nagrada" - sve što poželi do kraja života.
Duga Šetnja Od Stiven King - Ričard Bahman knjiga

Garati ima majku i devojku, i želi da preživi. On ne zna zašto zaista ide u Šetnju: samo što, kada je pozvan njegov broj i kada mu je data prilika da se povuče, nije. Pohlepa i obećanje slave odveli su ga tako daleko, i one će biti stvari koje će ga odvesti do kraja trke: to je Garatijeva logika. 

On prvi put sreće ostale dečake dok čekaju na startnoj liniji i otkrivamo da svi imaju svoje motive. Za neke je to ljubav. Za neke je to sama nagrada; lonac zlata na kraju. Neki od dečaka imaju skrivene, mračnije razloge za šetnju. 

Ali svi padaju, i svi umiru. I na kraju, kasnije, dani neprekidnog hodanja, stopala oguljena i krvava, njegovi prijatelji ubijeni pred samim očima. Iako, dečak sa kojim se Garrati sprijatelji,  prijateljstvo brzo ističe, to je sirovi oblik preživljavanja: preživljavanje u kojem je nagrada shvatiti da ništa ne može nadoknaditi ono što ste videli i uradili.

Ali, kao deo ovog nacionalnog turnira koji iz godine u godinu prolazi kroz distopijsku Ameriku, postoje neka oštra pravila kojih se Garati i devedeset devet drugih moraju pridržavati kako bi pobedili ostale. Nema cilja – pobednik je poslednji koji stoji. Takmičari ne mogu dobiti nikakvu spoljnu pomoć. 

Usporite ispod ograničenja brzine i dobićete upozorenje. Tri upozorenja i van igre si – trajno… Duga šetnja, jasno je da je metafora za rat; konkretno, tekući sukob u Vijetnamu koji se odigravao tokom gestacije romana: televizijski nacrt, užas videti kako novi prijatelji umiru, naizgled nedostatak razloga da se to uopšte desi. 

Za sve uključene, to je beskrajno; ili, bolje rečeno, postoji samo jedan kraj. A pobednik je oštećen neverovatno. King uspeva da obuhvati nešto od onoga što mora da izgleda preživeti kada je svuda oko tebe krv i pucnjevi u mraku, a tvoji prijatelji padaju u smrt. 

Priroda regrutovanja vojske, vrisci izvršavanja dužnosti i poštovanja svoje zemlje, sve to, sve je u Dugoj šetnji: u ponosu koji Major izaziva na početku i na kraju, u državnim himnama i paradama i zastavama prebačenim preko džipova; na način na koji šetači, mrzeći majora dok šetnja ide, zastaju da aplaudiraju kada prođe u nekom strašnom iskazu poštovanja; u mrtvim očima i nepokolebljivim mecima vojnika koji su rekli da ubiju one Šetače koji nisu učinili ništa loše osim da prestanu da hodaju; i u samim Šetačima, koji ne znaju zašto su se prijavili, i ne razumeju zašto to rade, ali znaju da ne mogu da prestanu dok im ne kažu da je gotovo.

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Stiven King - Stephen King

Stiven King je “New York Times” najprodavaniji autor koji je svoje ime izgradio u kategoriji “horor” i “Fantazija” sa knjigama poput “Carrie”, “The Shining” i “IT.”.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*