Dvorac (Zamak) PDF Od Franc Kafka

recenzija pdf

Strani Naziv: The Castle by Franz Kafka

Ostavljen kao nedovršen 1922. godine i objavljen tek 1926. godine, dve godine nakon Kafkine smrti, “Dvorac” je upečatljiva priča o K.-ovoj nemilosrdnoj, beskorisnoj borbi sa nedokučivim autoritetom kako bi dobio pristup dvorcu.
Dvorac (Zamak) Od Franc Kafka knjiga

“Dvorac” je Kafka u svom najlepšem i, možda, najemotivnijem izdanju. “Proces” i “Metamorfoze” su puni sopstvene dubine i sopstvene komplikovane tuge, ali ne pogađaju srce sa istom dirljivošću kao poslednji, nedokučivi Kafkin roman. To je priča o K, koji tvrdi da je geodet, poslat od strane nekog nepoznatog, za neku nepoznatu svrhu, u dvorac.

Ono što K treba da postigne nikada ne otkrivamo. Umesto narativa koji se kreće ka bilo kakvom suštinskom zadovoljstvu, Kafka čitaocu predstavlja niz frustracija, K pokušava iznova i iznova da napreduje u svom radu, ali se nikada ne kreće dalje od snežnog okruženja dvorca.

Roman počinje K-ovim dolaskom u selo koje leži u senci dvorcai, očigledno, pod njegovom upravom. Mesto leži duboko u snegu, a dvorac je obavijen maglom, tako da ni tračak svetlosti ne odaje njegovo prisustvo. Kafkini opisi tog mesta kroz roman su gotovo nepodnošljivo dočarani.

Čitalac je doveden u negostoljubivi, skoro polarni region, gde jedva da ima svetlosti, a oseća se fizički napor borbe kroz veliki sneg. Ovo je roman koji se najbolje čita u najdubljoj zimi, posebno kada se svakodnevna iskušenja radnog života zaoštravaju jutarnjim i večernjim putovanjima na posao u drhtavom mraku.

Atmosfera i raspoloženje romana su ono što ga nosi – ali ih je teško opisati. Rekavši to, shvatićete da ih tačno razumete, čak i ako, poput većine, ne možete u potpunosti da artikulišete šta mislite. To je ono što Kafka radi: destabilizuje nas pišući o poznatom, banalnosti svakodnevnog postojanja, ali prikrivajući to tako da nam izgleda kao čudan san ili bajka.

Kada zatvorimo stranice, vraćamo se u stvarnost svesni svih osećanja beznađa koje smo skloni da zatvorimo da bismo nastavili sa svakodnevnim radnim životom.

Pogrešno je gledati na “Dvorac” – i zaista na “Proces”, kao što mnogi čine – kao na zabrinutost zbog birokratije i nepravednog procesa. Takva čitanja banalizuju Kafkin umetnički projekat, i u suštini su reduktivna. Kafka piše o jednostavnim i važnim stvarima: samoći, bolu, čežnji za ljudskim društvom, potrebi da se poštuje i razume, seksu i borbi za zaposlenje.

Ova knjiga će vas rastužiti zbog stvari koje vam nedostaju u životu. Čitalac je primoran da se suoči sa osnovnim ljudskim potrebama. Svedoci smo K-ove uzaludne borbe za priznanje i poštovanje.

Cela osnova njegovog bića je potkopana od onih koji neće priznati njegov zadatak ili pravo da bude u selu. K traži društvo (zabavljajući se neko vreme sa ženom koja je povezana sa autoritetom dvorca), ali ne može da podnese društvo svojih pomoćnika, prema kojima može biti neljubazan.

A ovo je i roman za najmračnije zimske dane. Kafka vas udaljava od sopstvenog života, sa svim njegovim stresom i tajnim pustošima, samo da bi vas, razbijenog, vratio u novu stvarnost u kojoj se morate suočiti sa onim istinama koje biste najradije zaboravili. Ovo je Kafkino najveće delo i ono koje najbolje odgovara njegovoj maksimi da knjiga treba da bude sekira koja će razbiti zaleđeno more u nama.

Kafka i dan danas, posle toliko godina uživa ogromnu reputaciju. Kao i Džordž Orvel, njegovo ime je pretvoreno u pridev koji opisuje situacije iz stvarnog života koje podsećaju na one u njegovim romanima.

Čitajući njegova dela skoro vek nakon što su objavljena, teško je razumeti zašto. Ono čemu je težio u svojoj literaturi verovatno je bilo veoma inovativno kada su ljudi prvi put naišli na to, ali je protok vremena otežavao da se to ceni. Ne samo zbog pisaca koji su sledili poput Orvela i Kamija, već i zbog sve veće populacije priča o birokratskim distopijama.

Kompletna PDF Knjiga

franc kafka dvorac pdf

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Franc Kafka - Franz Kafka

Franc Kafka je bio češki romanopisac i pisac kratkih priča, koji se smatra jednom od najvažnijih književnih ličnosti 20. veka.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*