Džejn Ejr Od Šarlot Bronte PDF

recenzija pdf besplatna knjiga
Ocena:(Ocena: 5 od 5. Ukupno: 1)

Strani Naziv: Jane Eyre by Charlotte Brontë

Ostavši bez roditelja još kao dete, Džejn se čitavog svog mladog života osećala kao izopštena. Njena hrabrost je ponovo na iskušenju kada stigne u Tornfild Hol, gde ju je angažovao zamišljeni, ponosni Edvard Ročester da brine o njegovoj štićenici Adel. Džejn privlači njegova ljubaznost ali i uznemiren duh. Ona se zaljubljuje. Teško. Ali unutar sumorne, zabrane Tornfild Hola postoji zastrašujuća tajna. Da li se Ročester krije od Džejn? Hoće li Džejn ponovo ostati slomljenog srca i prognana? Neke knjige su toliko poznate da se čini suvišnim pregledati ih, ali uvek je lepo videti klasičnu knjigu novim očima.
Džejn Ejr Od Šarlot Bronte knjiga

Ovo važi i za Džejn Ejr, koja nastavlja da privlači nove generacije čitalaca, koji knjigu doživljavaju na drugačiji način od prvobitnih čitalaca, ali nastavljaju da smatraju da su njene teme relevantne i da je priča čitljiva. Lako je shvatiti zašto je Džejn Ejr iskusila trajnu popularnost koju ima.

Njegov glavni junak i naslovni lik je energična, principijelna žena koja je odgajana u teškoćama sa malo ljubavi i naklonosti, i tokom celog romana traži mesto gde može da bude u miru. Roditelji Džejn Ejr umrli su kada je bila mlada, a ona je poslata da živi sa svojim rođacima. Po modi izmišljenih maćeha, prema njoj su se tetka, kao i rođaci, ponašali loše.

Nudi joj se beg iz surove egzistencije kada je pošalju u internat, gde susreće pomešana iskustva, u rasponu od stroge discipline školske rutine i okrutnog direktora do uzbudljive naklonosti novopronađenih prijatelja – novina u njenom životu, sve do sad.

Nakon godina kao student, a zatim učiteljica, kada pronađe zadovoljstvo i svrhu, ona na kraju odlučuje da mora da nastavi da iskusi širi svet i pronalazi mesto kao guvernanta za mladu devojku. Ovde ona upoznaje gospodina Rochestera. 

Malo čitalaca ne bi bilo upoznato sa ljubavnom pričom između Džejn i gospodina Ročestera jer je to trajni element popularne kulture, u muzici, filmu i književnosti, a šok koji dolazi pred kraj knjige možda mnoge neće iznenaditi, ali Bolje da ne nudim nikakve spojlere.

Zanimljivo je čitati davno napisanu knjigu, ali sa ženskom junakinjom koja je daleko od pokorne žene koja se često prikazivala u fikciji, a omiljena u društvu tog vremena. Ipak, postoje neki delovi knjige koji možda ne odgovaraju modernoj feministkinji, uključujući Džejnino žestoko uverenje u važnost ženske skromnosti, kao i neke postupke gospodina Ročestera.

Priča naglašava Džejnino unutrašnje ja, a ne njen izgled – tendencija pisaca da stvaraju ženske protagonistkinje velike lepote, često kao moralnu lekciju za žene, su nešto što se često pojavljuje. Umesto toga, Džejnin izgled nije pokretačka snaga u knjizi; to je njena marljivost, ljubaznost i osećaj za dobro i pogrešno koji se izdižu u prvi plan.

Međutim, na kraju krajeva, Džejn Ejr ostaje privlačna knjiga ljubavi i nade, o mladoj ženi koja se uzdiže iznad teških okolnosti da pronađe svoje mesto u svetu. To je dovoljno utešno i privlačno za savremene čitaoce da istraju u pronalaženju ritma u jeziku koji u početku može biti pomalo težak za opuštanje u njemu.

Pisac pokazuje ljupku iskrenost, kao i čvrstu odlučnost i moralni osećaj kojem je teško odoleti. Nema sumnje zašto Džejn Ejr opstaje kao veoma voljeni klasik.

Kompletna PDF Knjiga

charlotte-bronte-jane-eyre (1)_compressed

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Jedan komentar na knjigu

  1. Marijana

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*