Džon Grišam – Propustiti Božić

recenzija pdf

Klasična priča savremenog vremena, propustiti Božić nudi pogled na pomamu koja je postala deo naše praznične tradicije.
Džon Grišam - Propustiti Božić knjiga

Iz knjge:

Činilo se da za večernji let za Majami u sedam sati čeka hiljadu njih. Bili su zamotani i teško natovareni, a nakon probijanja kroz saobraćaj, overavanje karata i gužve duž velikog hola, bili su tihi, u celini. Bila je nedelja posle Dana zahvalnosti, jednog od najprometnijih dana u godini što se tiče putovanja avionom.
I dok su gurali jedni druge prema izlazu mnogi su se zapitali, ne po prvi put, zašto su, zapravo, odabrali da lete ovog dana.

Razlozi su bili raznoliki, sasvim nevažni u tom trenutku. Neki su pokušali da se osmehnu. Neki su pokušavali da čitaju, ali gužva i buka su to otežavali. Mnogi su jednostavno zurili u pod i čekali. U blizini jedan mršavi Deda Mraz crnac zveckao je nekim dosadnim zvoncetom i mrmorio praznične pozdrave.
Jedna mala porodica je pristigla, i kada su ugledali broj gejta i gužvu, zastali su duž ivice hola i otpočeli čekanje. Ćerka je bila mlada i lepa. Zvala se Bler.

Očigledno je ona putovala, ne njeni roditelji. Sve troje su zurili u goomilu, i oni su se, takođe, u tom trenutku, ćutke zapitali zašto je odabrala taj dan za putovanje. Gotovo je s plakanjem, barem većim delom. Bler je imala dvadeset tri godine, tek je diplomirala s dobrim ocenama ali nije bila spremna za karijeru.

Jedan prijatelj sa koledža bio je u Africi s Mirovnim snagama, i to je povuklo Bler da sledeće dve godine provede pomažući drugima. Ona je dobila zadatak u istočnom Peruu, gde će zaostalu dečicu učiti da čitaju. Ziveće u straćari bez vodovoda, bez struje, bez telefona, i žudela je da započne svoje putovanje.
Let će je odvesti do Majamija, zatim do Lime, potom tri dana autobusom u planine, u drugi vek. Po prvi put u svom mladom i ugodnom životu, Bler će provesti Božić daleko od kuće.


Knjigu potražite OVDE

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*