Fjodor Dostojevski – Braća Karamazov PDF

recenzija pdf besplatna knjiga

Strani Naziv: The Brothers Karamazov by Fyodor Dostoevsky

Braća Karamazovi su misterija ubistva, drama u sudnici i istraživanje erotskog rivalstva u seriji trouglastih ljubavnih afera u koje su uključeni zli i sentimentalni Fjodor Pavlovič Karamazov i njegova tri sina, impulzivni i senzualni Dmitrij; hladno racionalni Ivan; i zdrav, crvenih obraza mladi iskušenik Aljoša.
Fjodor Dostojevski - Braća Karamazov knjiga

Kroz zadivljujuće događaje njihove priče, Dostojevski oslikava čitav ruski život, društveno i duhovno stremljenje, u ono što je bilo i zlatno doba i tragična prekretnica u ruskoj kulturi. Ovaj nagrađivani prevod Ričarda Pevira i Larise Volohonski ostaje veran verbalnoj inventivnosti proze Dostojevskog, očuvanje višeglasnosti, humora i iznenađujuće modernosti originala.

To je ostvarenje dostojno poslednjeg i najvećeg romana Dostojevskog. Glavna radnja je veoma jednostavna i odvija se neverovatno sporo, pri čemu je većina knjige sastavljena od ogromnog broja podzapleta i bočnih lukova koji se na kraju vraćaju u glavnu radnju kako priča napreduje.

Pripovedanje Dostojevskog više se bavi malim, svakodnevnim interakcijama između velikog broja likova koje se dešavaju paralelno

Čitalac prati ove podzaplete, od kojih se mnogi preklapaju i spajaju na neočekivane načine. Dostojevski se prvenstveno bavi razvojem nijansiranih likova koji se mogu povezati u čitavoj priči, koristeći njihovo ponašanje pod stresom i neizvesnošću kako bi dao opštije izjave o ljudskom stanju suočenom sa izopačenošću. Čini se da je izopačenost najvažnija tema u delu Dostojevskog.

Život u Rusiji sredinom devetnaestog veka bio je težak, i to pokazuje njena književnost

Čini se da su skoro svi glavni likovi na neki način psihički bolesni, osim Alekseja Karamazova, veoma religiozne ličnosti čija čistota duha služi kao naivna folija za izopačenost, senzualnost i nasilje likova oko sebe. Druge glavne teme u Braći Karamazovi su moral, iskupljenje, Bog i ateizam, etika i krivica, ljubomora, pravda, porodica, nacionalnost, egzistencijalizam, nevinost dece i kako to društvo oduzima, itd. Prilično teške stvari. Nakon dalje analize, knjiga poziva na metaanalizu šta tačno čini razum, krivicu ili pravičnost.

Ostajete da se pitate, u kojoj meri je izopačenost nasleđena, da li se samo javlja u porodici i u kojoj meri se to prenosi kroz loše roditeljstvo i borbu da se izbori sa brutalnošću okruženja izopačenim ljudima, okruženja izopačenog društva? U kojoj meri su naše borbe rođene iz inherentno izopačenog postojanja, i na koji način možemo razviti u sebi apsolutnu ljubav koja je potrebna da bismo ovo pobedili?

Možda je najveći uznemirujući deo čitanja ovog romana to što ćete moći da se identifikujete sa najglupljim mislima i ponašanjima nekih likova.

Sve u svemu, Braća Karamazovi su visoko egzistencijalno delo, koje koristi proganjajuće pripovedanje o ljudskoj patnji i ludilu da postavi pitanja o krajnjim ciljevima ljudskog postojanja i validnosti različitih sredstava uz koje se jedino možemo nadati da ćemo ih postići. Na ovom frontu je bitka između religioznog žara, ateizma, socijalnog liberalizma i hedonizma/senzualnosti.

Čitanje Dostojevskog uopšte je kao da gledate kako se odvija nešto strašno; jezivo je i znate da se ne može dobro završiti, ali nastavljate da gledate u nekoj vrsti morbidne fascinacije, u gotovo divnom užasu. Braća Karamazovi su upravo takvi. To je apsolutno veličanstvena zbrka. Većina rečenica su završne rečenice. Moraćete da se naviknete na to. Da stvari budu još gore (zapravo bolje) većina proze je zaista bogata, što, nažalost, takođe znači da je zaista gusta. Čini se da skoro svaka rečenica ima neku značajnu težinu i može se razmotriti radi tumačenja.

Ukoliko ne obraćate veliku pažnju, većina priče koja se odvija najverovatnije će vam promaknuti

Ovo je suština Dostojevskog: ne radi se o zapletu, već o implicitnim detaljima u dijalogu između likova, ljudskosti u njihovim reakcijama na nove okolnosti i opipljivim emocijama koje projektuju kako stvari postaju sve luđe. Ova knjiga je za svaku preporuku. To je remek delo.

“Braća Karamazovi“ daju osećaj za obim ljudskog iskustva i koliko različite perspektive mogu biti o tome šta čini vrlinu, svrhu u životu i kako ljudi treba da se ponašaju kao posledica toga. Više od svega, to vas čini da shvatite da bez obzira u šta verujete, borba za vrlinu nema kraja i da će se vaša koncepcija vrline promeniti kao odgovor na faktore van vaše kontrole.

Konačna poruka Dostojevskog, jeste da bez obzira na to koliko su stvari beznadežne, jedino što ne možete da uradite je da odustanete, kažete sebi da ste slomljeni i da je, posledično, sve dozvoljeno. Umesto toga, ljubav prema čovečanstvu je nada za iskupljenje – ali moraćete da shvatite, čak i kroz krv i suze, šta to znači za vas.

Kompletna PDF Knjiga

Dostojevski-Braca-Karamazovi_compressed

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Fjodor Mihajlovič Dostojevski

Fjodor Mihajlovič Dostojevski (rus. Фёдор Михайлович Достоевский) je bio ruski pisac.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*