Franc Kafka – Preobražaj (Metamorfoza)

recenzija pdf besplatna knjiga

Strani Naziv: The Metamorphosis by Franz Kafka

Preobražaj je kratka priča poznatog pisca Franca Kafke. Jedno je od retkih Kafkinih dela koje je objavljeno još za njegovog života.

Trgovački putni, beznačajnog života budi se jednog jutra preobražen u velikog insekta (Ungeziefer je izraz koji Kafka koristi – doslovno značenje “Gamad”, insekt koji je štetočina, prljav i bezvredan).

Isti taj izraz nacisti su prisvojili i tako nazivali Židove u drugom svetskom ratu.

Delo je isprepleteno misterijama. Glavni junak se nikada u delu ne zapita zašto mu se preobražaj desio, kao ni Kafka koji o tom činu niti priča niti objašnjava razloge preobražaja.

Glavni junak je emotivno rastrojen – Krivi sebe jer je on taj kojem je potrebna pomoć, više ne može da se brine sam za sebe. Do tada je on brinuo za svoju porodicu, a sada njegova porodica mora da brine o njemu.

Kafkini motivi

Tema je definitivno pojedinac koji se otuđuje iz društva. Mnogi bi rekli metafora na Kafkin život.

Kompletna PDF Knjiga

Preobrazaj - Franz Kafka_compressed

Odlomak iz knjige

»Gospodin Samsa«, vikne sad prokurista povišenim glasom, »ta šta se to dešava? Zabarikadirali ste se u sobi, odgovarate samo sa 'da' ili 'ne', zadajete roditeljima teške i suvišne brige i zanemarujete — ovo neka je samo uzgred spomenuto — svoje poslovne dužnosti, zapravo, na nečuven način. Ja ovdje govorim u ime vaših roditelja i vašega šefa, i molim vas najozbiljnije da mi smjesta i uvjerljivo sve objasnite. Čudim se, uistinu se čudim. Mislio sam da vas poznajem kao mirna i razborita čovjeka, i sada kao da iznenada želite paradirati s nekim neobičnim mušicama. Šef mi je, doduše, jutros natuknuo nešto o
mogućem objašnjenju vašega propusta — tiče se cjelokupnog vama nedavno povjerenog inkasa — ali ja sam, uistinu, gotovo jamčio svojom časnom riječju da takvo objašnjenje ne može biti istina. Ali sada ovdje vidim vašu nepojmljivu tvrdoglavost i gubim svaku volju da se makar i ovolicno za vas zalažem.

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Franc Kafka

Franc Kafka je bio češki romanopisac i pisac kratkih priča, koji se smatra jednom od najvažnijih književnih ličnosti 20. veka.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*