Gijom Muso – Ako Sutra Ne Postoji

recenzija pdf
Rečnik je zaista lak i radnja je dosledna u knjizi Gijoma Muso-a Ako sutra ne postoji. Ovo je o Emmi koja je vinski somelijer u Francuskoj i Metjuu, profesoru filozofije na Harvardu. Metju se jednog dana vratio sa posla sa svojom cimerkom Ejpril i svratio na rasprodaju u garaži. Kupio je MacBook pro za samo 400 dolara i kod kuće shvata da su to još uvek fotografije Eme Lovenštajn. On tada odlučuje da joj pošalje poruku preko njene e-pošte i oni počinju mnogo da pričaju. Trebalo je da se sastanu u italijanskom restoranu čiji je vlasnik Metjuov prijatelj. Međutim, obojica se nikada nisu pojavila. Kako je moguće? Pa, oboje su iz različitih vremena.
Gijom Muso - Ako Sutra Ne Postoji knjiga

Pa, ova knjiga mi zaista upada u oči samo čitanjem sažetka na poleđini. Zaista sam uživao čitajući ovu knjigu i nadam se da će Gijom Muso nastaviti da piše trilere o paru, porodici, a posebno ljubavi.

Kao i uvek, još jedna Musoova avantura. Ono što se tiče njegovih knjiga je da počinju polako i deluju veoma tipično, ali naći ćete zaokret koji ih čini kao niko drugi i koji vas drži da čitate do poslednje stranice. Prilično je oduzimajući dah izgubiti se u svetu koji je izgradio u ovoj knjizi. Pošto sam Muso čitalac, prilično sam navikao da me vode iz jednog grada u drugi tokom čitave knjige (razmislite o svetskoj turneji u Pozivu od anđela!). Stvar je u tome što on izvlači najpoetičnije karakteristike svakog grada u knjizi, a to su Njujork i Boston. Teško je odoleti želji da sami dođemo i proverimo te scene. Ili možda to samo ja želim da putujem, a Musove knjige su prečica do tih mesta.

O likovima, sasvim tipičnim za ovaj žanr, ali ipak atraktivnim da nas dovedu do glavnog zapleta priče

Mada se nadam knjizi u kojoj niko ne počinje poslovima iz snova, srećnom porodicom i uspehom :)). Ali ovde je ponovio jednu tačku: uvek postoje tajne ispod svakoga, i tamo su savršenije izgledaju, to su njihove tajne iznenađujuće.

Počevši od sadašnjosti, odveo nas je u prošlost Metjuove porodice i prilično je zapanjujuće kako je ogromnu količinu informacija uklopio u površinu savršene porodice. Kada pomislimo da smo dovoljno znali da predvidimo priču, ona se menja (najbolji deo Musove :)). Jedna od karakteristika koja je zajednička svim likovima u ovoj knjizi je osećaj usamljenosti.

Oni su u stalnoj potrazi za kompanijama i osećajem pripadnosti. Borba da se popuni rupa u nama je obostrana. Osećam simpatije i povezanost sa Emom i Romualdom. Oni rade toliko mnogo stvari kako bi se sklonili od suočavanja sa mračnim delom svog života. Ali to je samo bekstvo, dok se ne udruže da bi došli do jednog zajedničkog cilja. Pretpostavljam da u samoći našeg postojanja još uvek možemo da nađemo nekoga na koga ćemo se zaista osloniti. Ema pronalazi Romualda, ne samo kao „drugara“, već i kao brata.

Met pronalazi Ejpril, a zatim i Emu, da mu pomognu da se vrati u život (pa Ema mu je promenila život, da se zna). Čak i Kejt zasniva svoj život na drugom muškarcu, Niku. Tako možemo videti mrežu zavisnosti u životu. Spajanjem tačaka i stvaranjem ove mreže, Muso je ispleo izvanredan zaplet koji pomera granicu mašte. On zaista donosi vrhunsku predstavu i ispunjava očekivanja najprodavanijeg autora kroz svoja najnovija dela.

Samo sam pomalo mamurna sa knjigom, mnogo razmišljam o tome kako nam se putevi ukrštaju i menjaju i (malo) gubimo negde u zemlji snova. Na kraju krajeva, ovde bi trebalo da nas odvedu knjige, zar ne?

Demain“ (Sutra) je druga knjiga drugog francuskog autora koju sam pročitao za manje od mesec dana, posle „Avec tes Ieuk“ Sire Sedrika. Gijom Muso mi je još jednom dokazao da su francuski pisci najbolji!

Ova knjiga je čisto remek-delo misterije/trilera! Puna neverovatnih događaja… Toliko me je boleo mozak i srce mi je iskočilo iz grudi dok sam čitao, posebno na kraju prvog dela.

PDF Pregled Knjige

Gijom Muso - Ako Sutra Ne Postoji knjiga

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*