Gijom Muso – Devojka Od Papira

recenzija pdf

Strani Naziv: La fille de papier by Guillaume Musso

Devojka na papiru počinje prologom, ispričanim kroz medijske izveštaje i mejlove koji obeležavaju vezu i kasniji raskid romanopisca Toma Bojda i klasične pijanistke Aurore Valenkur. Novine i časopisi su širili tračeve o njihovom lovu na kuće, kupovini prstenova, a zatim i tučama u restoranima. Tom je shrvan kada ga Aurora napusti i njegov život počinje da izmiče kontroli zbog pića i droge.
Gijom Muso - Devojka Od Papira knjiga

Tom je uspešan autor sa prvim delom njegove trilogije Anđeli koji je postao bestseler, a drugi deo se željno iščekuje.

Tako je pritisak na Toma gomilan dok se ističe rok za treću i poslednju knjigu Anđeli, ali zbog bolova u srcu zbog Aurore, Tom nije u stanju da piše. Sama pomisao da otvori svoj laptop dovodi ga u paniku, ali mora da pronađe način da dovrši svoj rukopis da ne samo ispuni svoj izdavački ugovor, već i da spase njega i njegovog najboljeg prijatelja Mila od finansijske propasti.

Milo je Tomov najbolji prijatelj, ali je i njegov agent i glupo je izgubio sav njihov novac i imovinu. Obojica će izgubiti sve za šta su naporno radili ako Tom ne završi svoju knjigu. Jedne olujne noći, u Tomovoj kući pojavljuje se gola žena koja tvrdi da je Bili Doneli, lik iz njegovih romana. Jednom kada Bili uspe da ubedi Toma da je ona zaista lik iz njegovih knjiga, sklapa dogovor sa njim; ona će mu pomoći da povrati Auroru ako završi svoju treću knjigu u trilogiji, dozvoljavajući joj da se vrati kući.

Pre nego što sam pročitao Devojku na papiru, mislio sam da je ideja iza zapleta zanimljiv koncept

Ne smeta mi da suspendujem veru za dobru priču, pobegnem u svet gde se može desiti neverovatno. Svideo mi se način na koji je Bili stigla, ispala iz knjige kada je Tomu bilo potrebno vođstvo i motivacija. Pre nego što je Bili stigao, Tom je preživljavao na koktelu droge, pijući se do zaborava i upadajući u nevolje sa policijom. Bili mu nudi priliku da preokrene svoj život i zajedno kreću u avanturu. Voleo sam Billie. Bila je zabavna i žestoka, ali ranjiva ispod površine. Ona ne počinje baš dobro sa Tomom, koji samo želi da bude ostavljen sam. Ne dozvoljava čak ni prijateljima da mu pomognu, tako da nije zadovoljan kada se Bili buldožerom probija u njegov život i pokušava da to popravi. Počinju da se svađaju i sparinguju, ali polako počinje da se stvara prijateljstvo.

Osim što završavaju treću knjigu, Tom i Bili moraju da pronađu poslednji preostali neispravan primerak druge knjige, onu iz koje je Bili pala i koja je slučajno bačena. Vidimo putovanje koje knjiga prolazi, kako se prenosi sa osobe na osobu i putuje po kontinentima. Ovo je verovatno bio moj omiljeni deo knjige, gledajući delove života čitalaca svaki put kada se knjiga prenosi dalje. Ako bih morao da izaberem jednu grešku za Devojku na papiru, to bi bio kraj. Nije bio loš kraj, samo ne onaj koji sam očekivao i u koji sam uložio više od 400 stranica. Bio sam pomalo razočaran, ali to ni na koji način nije uništilo knjigu i bio sam zadovoljan ishodom.

Ovo je moderna knjiga za savremeno doba

Svideo mi se izgled prilagođen čitaocima sa velikim, podebljanim slovima koji čitaocu omogućavaju da tačno zna gde smo, u smislu priče i lokacije. Ali sama priča dosta skače i sumnjam da Muso želi da da osećaj hitnosti, osećaj frenetične energije povremeno.

Oglas na zadnjoj korici je intrigantan, ali izgleda da postoji element fantazije koji nije jedan od mojih omiljenih žanrova. Za mene, malo fantazije ide dug, dug put. Tako da zaista nisam znao da li ću uživati u ovoj knjizi ili ne.

Da bismo dali osećaj Tomovog centralnog lika u pisanju uspeha, postoji niz novinskih citata koji govore divne stvari o njegovim knjigama. Dobio je nalog da napiše trilogiju. Dve knjige iz ove Anđeoske trilogije su već napisane i progutane od strane obožavane čitalačke publike. Stvari idu od dobrog do veoma dobrog jer je Columbia Pictures, ništa manje, kupila filmska prava za trilogiju. Onda nema pritiska. Obično bi Tom seo i jednostavno ispolirao treću knjigu (kao što je uradio sa prve dve), ali sada postoji problem. Njegov lični život se pokvario, njegova prelepa devojka ga je prekinula i to je rezultiralo nečim mnogo gorim od smrti: blokadom pisca.

Čini se da su svi napustili sada gubitnika Toma, osim dugogodišnjeg prijatelja i agenta, Mila

Ne može da podnese da vidi Toma u takvom stanju. Uglavnom, svalio se u neopranu gomilu na sofi. On ne reaguje na spoljašnji svet. Dakle, e-poruke, poruke, telefonski pozivi se ignorišu. Očigledno je neodoljivi Milo skovao plan da spase svog prijatelja. Ali to je smelo i takođe prilično nategnuto. Hoće li uspeti?

Ulazi lepa – i veoma usta – mlada žena po imenu Bili. Ona je žestoka i neustrašiva, ali nažalost nije stvarna. Ona je plod mašte – Tomova mašta. Ona je lik iz jedne od njegovih ranijih knjiga sada očigledno u telu. Da, zemlja fantazije napisana je velika.

Razgovori između Bili i Toma su optimistični, šarmantni i često prilično smešni

Muso je stvorio dopadljiv lik u Biliju. Ona je bila ta – jedina zaista, koja se istakla. Nije mi bilo teško da je zamislim u mislima. Šteta što nije bila prava. Brzo je privukla moju pažnju, ali i malo saosećanja. Tom je delovao kao slab (znam da je to deo njegove mane karaktera), ali je generalno bio slab.

Zaboravio sam šta je imao da kaže skoro čim je to rekao.

Da budem iskren, uživao sam u prvoj trećini knjige, ali sam onda izgubio interesovanje. Osećao sam da je knjiga predugačka i neke radnje su sve duplicirale, što je knjizi dalo podstavljeni osećaj koji nisam cenio. Tempo ponekad usporavaju gusti i prilično dosadni paragrafi tu i tamo. Za mene je Musovom stilu generalno nedostajao sjaj.

Ali – evo problema. Kraj je iznenađujući, divan i veoma dobar. Ali morao sam da prođem oko 200 stranica da bih došao do nekog pristojnog pisanja što je bilo tako šteta. Dakle, sve u svemu, čitanje je manje od proseka za mene.

PDF Pregled Knjige

devojka od papira gijom muso pdf

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*