Gijom Muso – Neznanka sa Sene

recenzija pdf

Strani Naziv: La sconosciuta della Senna by Guillaume Musso

U maglovitoj noći u decembru, mlada žena je izvučena iz Sene blizu Pont-Neuf-a. Gola, amnezija, ali živa.
Gijom Muso - Neznanka sa Sene knjiga

Veoma uznemirena, odvedena je u ambulantu pariske policije… odakle je posle nekoliko sati pobegla.

DNK analize i fotografije otkrivaju njegov identitet: u pitanju je poznata pijanistkinja Milena Bergman. Ali to je nemoguće, jer je Milena poginula u avionskoj nesreći pre više od godinu dana.

Rafael, njen bivši verenik, i Roksana, policajac oslabljen njenim nedavnim zatvaranjem, zaljubljuju se u ovu istragu, rešeni da rasvetle ovu misteriju: kako neko može biti i mrtav i živ u isto vreme?

Kako možeš biti živ i mrtav u isto vreme?

Evo šta se dešava mladoj ženi, spasenoj živoj, ali u zamamljenju, sa Sene, u blizini Pont-Nefa, jedne maglovite decembarske noći.

DNK analiza otkriće njen identitet: ona je poznata pijanistkinja Milena Bergman, koja je, nažalost, umrla u avionskoj nesreći više od godinu dana pre nego što je pronađena u Seni.

Svet koji se vrti oko ovog paradoksalnog istraživanja o ženi koja je i živa i mrtva prožet je mitom o Dionisu: „Dioniz je gospodar iluzija, sposoban da …

da svojim vernima pokaže svet kakav nije. ” Zaista, “Dioniz je jedan od dvanaest bogova Olimpa. Vrlo često je predstavljan kao Bog vina i vinove loze. On je istina, ali to je i potcenjivanje. On je pre svega bog opijenosti, subverzije i prestupa On je bog ekscesa i ludila.”

U ravnoteži između razuma i ludila, bivši dečko Milene Bergman, Rafael, je taj koji inscenira uverljivu, ali neistinitu priču, kako ne bi dodatno razočarao svog oca, kome vreme ističe.

U verovatnom svetu koji je ad hoc stvorio Rafael, postoji Garans de Karadec, žena koja zna kako da se transformiše tako što će postati „jedna, nijedna, sto hiljada“ u Pirandelovom sećanju.

„Tebi pišem i sve neistine koje prečesto govoriš svom ocu. Za mene su to gluma, višestruki identiteti, vrtoglavica manipulacije. Raphael, mi ne živimo u stvarnom životu. Mi evoluiramo u ‘virtuelnu stvarnost’ koju smo sami stvorili i koja joj se takmiči. Da li ste znali da je termin „virtuelno“ prvi put upotrebljen u vezi sa pozorištem? “

Prostorno-vremenski okvir se brzo postavlja. Volim kada početak romana pređe direktno na stvar. Treba nam nešto više od 50 stranica da bi se zaplet zaživeo! Kao i uvek, nosi me pero Gijoma Musa. Kapetan mi je veoma neprijatan i u početku mi je teško da se držim ovog lika. Ona je stvarno sirova. S druge strane, cenim činjenicu da sam pronašao slike članaka, policijskih izveštaja, itd. Ovo zaista daje energiju priči koja je već veoma uzbudljiva. Mi smo u srcu potpuno nategnute istrage J'ADORE!! Ludo je na šta nas ljubav voljene osobe može naterati… Gijom Muso nas i dalje vodi s desna na levo potpuno otkačenim temama! Kraj nas ostavlja na gladi, pitanja i dalje traju… Bila je neverovatna snaga kojom sam ponovo uhvaćen u ovom romanu, uprkos glavnoj temi koja me u osnovi ne zanima! Prethodni roman me je umereno uverio, ali ovde pronalazim čudovišni talenat ovog pisca čije reči gutam već nekoliko godina.

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Gijom Muso - Guillaume Musso

Gijom Muso je rođen 6. juna 1974. godine u malom udobnom lučkom gradu Antibu, koji se nalazi na mediteranskom rtu Garupe.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*