Greta Od Tihomir Stevanović

recenzija pdf
Ocena:(Ocena: 5 od 5. Ukupno: 1)

Roman "Greta" autora Tihomira Stevanovića nas vodi u svet jevrejske porodice Minh, čije sudbine su često zaboravljene i retko se spominju.
Greta Od Tihomir Stevanović

Ipak, povremeno sećanje oživljava kroz reči i neočekivano nas suočava sa tragovima koje je istorija ostavila za sobom. U romanu “Greta” se upravo to događa, kroz rekonstrukciju kolektivnog sećanja, gde priča započinje neposredno pre nerazjašnjene smrti Julijusa, najstarijeg člana porodice Minh. Ta smrt će biti preteča promena koje donose nemilosrdne vlasti, vodeći do urušavanja i uništenja svega što su Minhovi stekli, uključujući i ono što su Julijus i njegova supruga Greta izgradili na Rtnju kao dobrotvori. Međutim, ne treba očekivati da će se u samom romanu “Greta” naći izbledela i uznemirujuća priča o herojskom sumraku ili gorčini istorijskih previranja. U samom srcu romana “Greta” nalazi se lik Greta. Ona predstavlja simbol i ključ za razumevanje ovog dela. Zato nam se pruža mnogo više od običnog istorijskog romana – ovo je duboko reflektivno delo, puno značenja; fragment istorije jednog naroda, ali i celokupna priča o jednoj suštinski tragičnoj junakinji. Kroz ovu knjigu se istovremeno istražuje kolektivna sudbina i unutrašnji svet jedne žene koja nosi težinu svoje prošlosti.

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Jedan komentar na knjigu

  1. Milorad Tešić

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*