Hodočašće – Paulo Koeljo

recenzija pdf

Paulo Coelho je 1986. godine krenuo na hodočašće u Santiago de Compostela. “U to vrijeme”, kaže autor, “moja duhovna potraga bila je povezana s mišlju da postoje tajne, tajanstveni putevi i ljudi koji mogu razumjeti i kontrolirati stvari koje su nedostupne većini smrtnika. Mislio sam da ono što nas vodi shvaćanju misterija života mora biti teško i složeno.” 
Hodočašće - Paulo Koeljo knjiga

On je naučio da se priroda istine može pojmiti kroz jednostavnost življenja; shvatio je da se ono “izvanredno” može pronaći kod običnih, malih ljudi.

Iz knjige:

Povorka zamaskiranih likova i glazbena družina – svi odjeveni u crveno, zeleno i bijelo, boje francuske Baskije – ispunila je glavnu ulicu Saint-Jean-Pied-de-Porta. Bila je nedjelja, proveo sam dva dana u vožnji i nisam više mogao izgubiti ni minutu u gledanju te zabave. Prokrčio sam put kroz gomilu ljudi, čuo neke psovke na francuskom, ali stigao sam do zidina koje su činile najstariji dio grada i gdje se trebala nalaziti gospođa Lourdes. Čak i u tom dijelu Pirineja bilo je vruće cijeli dan, te sam iz auta izašao natopljen znojem.

Pokucao sam na vrata. Pokucao sam još jednom i ništa. Pokucao sam i treći put, nitko nije odgovorio. Zabrinuto sam sjeo na rub pločnika. Žena mi je rekla da moram biti ovdje upravo danas, ali nitko nije odgovarao na moje kucanje. Možda je, pomislio sam, gospođa Lourdes izašla da gleda povorku, ali postojala je i mogućnost da sam došao prekasno, i da je ona odlučila da me više ne čeka. Put za Santiago završio bi tako prije no što je i počeo.

Odjednom se vrata otvoriše i neko dijete iskoči na ulicu. Ja sam u skoku ustao i na francuskom, koji nije bio baš najpravilniji, upitao za gospođu Lourdes. Djevojčica se nasmijala i pokazala prema unutrašnjosti kuće. Tek sam tada shvatio svoju grešku: vrata su vodila u golemo dvorište oko kojega su se nizale stare srednjovjekovne kuće s balkonima. Bila su otvorena za mene, a ja se nisam usudio čak ni gurnuti ih.


Knjigu potražite OVDE

Autor Knjige:

Paulo Koeljo - Paulo Coelho

Rođen (24. Avgusta. 1947. godine, Rio De Žaneiro, Brazil) Brazilski pisac romana poznat po spiritualnom adventurističkom stilu pisanja romana.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*