Ivo Andrić – Nemirna Godina

recenzija pdf besplatna knjiga
Knjiga “Nemirna godina” je jedna od dužih Andrićevih dela. Napisana je u trećem licu a 1953. godine je prvi put štampana. Glavni lik ove pripovetke je bogati trgovac i zelenaš, gazda Jevrem, apsolutni gospodar cele kasabe, kod koga dolaze ljudi svih statusa i vera po savet ali pre svega po novac. 
Ivo Andrić - Nemirna Godina knjiga

Jevrem, sin od siromašnog trgovca, posle izučenog posla u Sarajevu se vraća u kasabu, i zahvaljujući svojim talentima ubrzo postaje najbogatiji čovek u tom predelu Bosne, ali mu se posle četrdesete navršene godine oduzmu noge, te on ostaje trajno nepokretan, invalid. 

Jevrem sedi kod kuće, prima brojne posete, dvore ga nejgova žena, ćerka koja je udovica i unuka. Njegov karakter je opisan kao tiranin, gospodar koji uživa u ponižavanju drugih i njegovoj volji niko se ne može odupreti.

Priča hvata zalet kada naiđe cigansko siroče po imenu Gaga,. Gazda Jevrem je potpuno opčinjen njome, i ona je jedina osoba koja može da odbije nejgove naredbe. Andrić nam prepričava teško dokučivu, mutnu igru neostvarive čežnje izemeđu Gage i gazda Jevreme koja se nastavlja iz dana u dan. 

Kroz pripovetku se provlače elementi metafore, i neobjašnjive veze između glavnih likova. Karakteri su izuzetno opisani i sa njima se vro lako poistovetiti.

Pripovetka predstavlja neku vrstu podsetnika kako se snovi i ne pamte, a stvarni događaji veoma brzo zaboravljaju. Ivo Andrić još jednom svojim delom ostavlja čitaoce u razmišljanju i u nadi za boljim shvatanjem trenutaka. 

Kompletna PDF Knjiga

ivo-andri-nemirna-godina_compress

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Ivo Andrić

Ivo Andrić; rođen kao Ivan Andrić (09. Oktobra 1892 - 13. Marta 1975) najznačajniji je Jugoslovenski književnik, romanopisac, i pisac kratkih priča.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*