Izmišljanje Ruritanije; Imperijalizam mašte Od Vesna Goldsworthy

recenzija pdf
Ocena:(Ocena: 3 od 5. Ukupno: 1)

Od 1800-ih, Balkan je prošao kroz proces maštovite kolonizacije od strane Zapada, pri čemu su proizvodi razvijeni na Zapadu postali poznatiji od svojih pravih kolega. Ova knjiga ispituje efekte takvog imperijalizma.
Izmišljanje Ruritanije; Imperijalizam mašte Od Vesna Goldsworthy knjiga

Prvi put objavljen 1998. godine, “Izmišljanje Ruritanije: Imperijalizam mašte” postigao je retku kombinaciju uspeha kritičara, široke čitalačke publike i trajnog akademskog uticaja. Sada je prepoznat kao ključni doprinos proučavanju balkanskog i evropskog identiteta. U ovom prvom izdanju u mekom povezu, Izmišljanje Ruritanije je isto tako aktuelno u kontekstu trenutnih previranja u Evropi kao što je bilo kada se prvi put pojavilo.

Vesna Goldsvorti istražuje poreklo ideja na kojima se zasniva zapadnjačka percepcija Balkana, „Divljeg istoka“ Evrope. Evropski i orijentalni u isto vreme, Balkan je zadivljujuće dvosmislen: istovremeno privlači i odbija autsajdere, uzbudljivu alternativu poznatom gnusu Zapada, potpuno drugačijim od „nas” i upravo onakvim kakvi smo „mi” nekada bili. 

Pisci i filmski stvaraoci u zapadnoj Evropi i Americi pronašli su na poluostrvu bogat rudnik slika za književnost i filmove. U svom izuzetno istraženom, ali veoma čitljivom svesku, Goldsvorti pokazuje kako je ovo unosno iskorištavanje balkanske istorije i geografije od strane industrije zabave uticalo na stavove prema regionu. Ona razmatra verske, nacionalne i seksualne tabue i strahove koji se projektuju na balkanske zemlje, i raspravlja o političkoj eksploataciji i medijskoj upotrebi balkanskih arhetipova.

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Jedan komentar na knjigu

  1. Martaa

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*