Lipe Ne Mirišu Uvek Isto Od Miroslav Vasin

recenzija pdf
Roman "Lipe ne mirišu uvek isto" Miroslava Vasina otkriva nam složene odnose na prostorima bivše Jugoslavije u prvoj polovini XX veka.
Lipe Ne Mirišu Uvek Isto Od Miroslav Vasin

Naslov romana, već sam po sebi intrigantan, sugeriše na duboku dvojnost sveta koja se reflektuje u svemu, od stvari i država do ljudi. Kroz sagu porodice Šovljanski u selu Čurug, koje postaje epicentar priče, Vasin nas vodi kroz različite generacije ove porodice kroz turbulentna vremena od pred Prvog svetskog rata do perioda nakon Drugog svetskog rata i Svetske ekonomske krize. Roman ne fokusira se na ratne scene, već na efekte rata, posebno na suživotu Srba i Mađara u Čurugu. Autor vešto ilustruje kako ratne okolnosti utiču na odnose između ove dve zajednice, istovremeno pojačavajući i dobra i loša osećanja. Kroz priču dveju porodica – Šovljanskih i Čordaš, Vasin istražuje ideju da ljudska suština nije definisana nacionalnošću ili religijom, već univerzalnim ljudskim kvalitetama. Ističe se ideja da, iako se okolnosti razlikuju, osnovna ljudskost ostaje nepromenjena, što je simbolično prikazano kroz miris lipa koji podseća na univerzalnu ljudsku prirodu. “Lipe ne mirišu uvek isto” je duboka priča o ljudskosti, toleranciji i nadi u teškim vremenima. Ova knjiga ukazuje na mogućnost za zajednički život i razumevanje, čak i u situacijama kada se razlike čine nepremostive.

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*