Lizina Priča Od Stiven King

recenzija pdf

Strani Naziv: Lisey's Story by Stephen King

U ovom izuzetnom delu Stivena Kinga, odlazimo na mesto gde se rađaju ideje, inspiracije i još nešto. King opet izlazi iz zone komfora, ostavlja horor po strani i upušta se u pisanje fenomenalnog dela “Lizina priča”. U ovoj knjizi mi  upoznajemo glavnog junaka njegove knjige, Lizi, udovicu pisca bestselera koja otkriva da je izvor njegovih ideja zaista mračno mesto. Pored toga, pratimo razvoj njene sudbine nakon ovog otkrića.
Lizina Priča Od Stiven King knjiga

Kao prvo i prvo, ovo je moćna ljubavna priča, a ljubav tera ljude da rade čudne i izuzetne stvari. Prošle su dve godine otkako je umro legendarni pisac Skot Landon. Njegova udovica, Lizi, konačno je skupila snagu da počne da čisti i katalogizira svoj radni prostor. Značajna je metafora da Skot i Lizi nikada nisu imali dece. Umesto toga, njihov spoj mu je omogućio da proizvede brojne romane koji su oduševili čitaoce.

Njegovi bestseleri ispunjeni su sirovim emocijama. Akademski lešinari kruže oko udovice, očajnički tražeći pristup Skotovoj ogromnoj arhivi neobjavljenih radova, beleški i tajni. I za neke od tih tajni vredi ubiti. Samo Lizi zna izvor Skotove magije, mesto gde mašta divlja, mesto zvano Boo’Ia Moon. Skot i Lizi su delili život pun strasti, ali njegova smrt je ostavila prazninu u njenom životu.

Lebdi je, zbunjena je i vrebaju je natprirodne sile. Ponekad je nejasno gde njena stvarnost prestaje i gde njena mašta preuzima.

Boreći se protiv Skotovog nasleđa, Lizi se takođe suočava sa sopstvenim demonima na ivici Boo’Ia Moon-a. King je ovde iznenađujuće introspektivan i zreo. On prikazuje agoniju i ekstazu procesa pisanja. Tamo gde je “Miseri (1987)” gledao na odnos između pisca i obožavatelja, ovaj put je to odnos pisca i njegove jedine prave ljubavi.

Čini se da u liku Skota ima dosta Kinga (iako je Skot dobitnik Pulicerove i Nacionalne nagrade za knjigu). Bol i patnja su Skotovi književni zaštitni znakovi. Buda je učio da je kraj patnje vrhunska sreća. Kada King konačno otkrije Lizinu sudbinu, svi stižemo na isto odredište u Boo’Ia Moon.

Ono će vas privući jeste neizvesnih prvih 100 stranica koje će vas u potpunosti zaintrigirati i zbuniti. “Lizina priča” je na početku sve samo ne sasvim jasna. To je istinsko putovanje u um Lizi i njenog muža Skota koje spaja uzbudljivu priču o današnjem vremenu pomešanu sa bljescima prošlosti koji vam ponekad mogu slomiti srce.

Lizi je jedan od onih glavnih likova sa kojima se čitalac veoma lako povezuje. Odmah možete da osetite koliko je ona iskrena, ali ono što više ostaje je tuga koja zrači iz Lizi. Ljubav između Skota i Lizi je duboka i borba oko toga kako da se ponašate i osećate kada vam druga polovina srca umre ponekad može da se oseća nepodnošljivo.

Svideće vam se način na koji King može da uhvati toliko emocija i takođe isporuči priču koja ima neverovatnu avanturu.

Takođe će vam se dopasti na koji je način “Lizina priča” strukturirana. “Lizina priča” sadrži 15 veoma, veoma dugih poglavlja. Naracija se bez napora kreće napred nazad u vremenu između sadašnjosti, dugog braka Lizi i Skota i Skotovog detinjstva. Svideće vam se i način na koji je King ovo koristio za filtriranje pozadinske priče bez usporavanja tempa ili zamora čitaoca detaljima.

Stiven King je odradio odličan posao sa karakterizacijom u “Lizinoj priči”. Lizi je veoma zanimljiv i dobro nacrtan lik. Takođe, King radi sjajan posao pokazujući svom čitaocu ženu koja tuguje i koja se bori da vrati svoj život na pravi put nakon smrti voljene osobe. Kingov prikaz njene tuge je veoma realističan.

Njegov prikaz u ovoj knjizi je jeziv na suptilniji način od većine horor knjiga. Priča će vas gurati polako i teško, i postaće iznenađujuće ubedljiva kada se budete našali obavijeni svom Kingovom mitologijom i zanimljivim likovima. Budući da je umetnički tip, prilično je na mestu što se tiče metafora za umetnost. Ima toliko stvari koje će vas oduševiti u “Lizinoj priči”.

Svi elementi koje King objedinjuje u ovoj priči su izuzetni. Ovo je možda Kingov najličniji i najsnažniji roman, “Lizina priča”, koji govori o izvorima kreativnosti, iskušenjima ludila i tajnom jeziku ljubavi. “Lizina priča” je dobro napisana i prijatna. King stvara neke sjajne, prepoznatljive likove. 

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Stiven King - Stephen King

Stiven King je “New York Times” najprodavaniji autor koji je svoje ime izgradio u kategoriji “horor” i “Fantazija” sa knjigama poput “Carrie”, “The Shining” i “IT.”.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*