Melanholija I I II Od Jun Fose PDF

recenzija pdf
"Melanholija I i II" je roman autora Juna Fosea. U ovoj knjizi, Fose istražuje život i umetnički svet poznatog norveškog slikara Laša Herterviga, koji je patio od mentalne bolesti i preminuo u siromaštvu 1902. godine.
Melanholija I I II Od Jun Fose

U prvom delu, “Melanholija I”, Fose nam dočarava Hertervigove studentske dane i težak nervni slom koji je pretrpeo. Kao mladi student na Dizeldorfskoj akademiji, Hertervig je bio opterećen paranojom i zaljubljen do ludila u petnaestogodišnju Helenu Vinkelman, ćerku svoje stanodavke. Njegova opsesija maloletnicom, ispunjena lirskom strašću i nekontrolisanim seksualnim halucinacijama, dovodi ga do životne propasti. Nakon izlaganja ruglu, Hertervig očajnički pokušava da se vrati u dom Vinkelmanovih. Na kraju završava u duševnoj bolnici, gde se doktori oslanjaju na preteranu masturbaciju kao uzrok njegovih problema. U poslednjem delu prvog dela, upoznajemo poremećenog pisca Vidmea, koji se, inspirisan Hertervigovom slikom “Sa Borgeje”, kao i sam Fose, želi posvetiti pisanju romana o slikaru. “Melanholija II” se odvija u 1902. godini i priča se iz perspektive izmišljene sestre Uline, koja pripoveda o poslednjim trenucima Hertervigovog života. Fose kombinuje istorijske činjenice sa fikcijom kako bi nas duboko uvukao u svet osetljive umetnikove duše, koja je ranjiva i doživljava tragičan kraj, ali istovremeno poseduje neverovatan dar za pronalaženje božanstvene lepote sveta tamo gde je drugi ne primećuju. Iako je roman prvobitno objavljen u dva dela, autor danas naglašava da je to jedinstvena celina koja ne podnosi odvojena izdanja.

MELANHOLIJA_compressed

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*