Nečista Krv Od Borislav Stanković PDF

recenzija pdf
Radnja romana smeštena je u Vranju, kraj 19. veka. Glavni lik je Sofka, 26-godišnja lepa devica iz čorbadžijske porodice.
Nečista Krv Od Borislav Stanković

Međutim, posle pada Niškog sandžaka u sastav Srbije i sledećih društvenih previranja, njena porodica gubi najveći deo svog bogatstva, primoravajući njenog oca, efendiju Mitu, da je uda za Tomču, dvanaestogodišnjeg sina Gazde. Marka. Marko je, međutim, zapravo želeo Sofku za sebe, da mu podari zdravu i lepu decu. Tokom Sofkine bračne noći, Sofka zaključava sebe i Tomču u spavaću sobu da bi izbegla Marka, koji tuče svoju ženu i moli Sofku da ga pusti unutra. 

Iznenada, Marko, uplašen od želje za Sofkom, odlazi da se bori u ratu. protiv Albanaca, u kome gine. Posle njegove smrti, Sofka i Tomča žive srećno, a Tomča izrasta u privlačnog muškarca. Međutim, stiže Mita da traži novac koji mu je Marko obećao. Tomča, shrvan saznanjem da je Sofku kupio njegov otac, počinje svakodnevno da je zlostavlja. 

Počinje da pije i da rađa decu, koja se uglavnom rađaju bleda i bolesna, zbog kletve ‘nečiste krvi’ koja je počela davno, kod Sofkinih predaka. Ona gubi svoju lepotu i postaje stara i tiha, nezainteresovana za bilo šta osim za piće i sedenje u tišini. 

Na kraju romana, Sofka sedi kraj ognjišta u kojoj nema vatre, samo pepeo.

Kompletna Besplatna PDF Knjiga

Nečista Krv Od Borislav Stanković pdf

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Borisav Stanković

Rođen u Vranju 31. marta 1876. godine, Borisav Bora Stanković bio je jedan od najistaknutijih i najznačajnijih pisaca srpskog realizma.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*