Piter Svonson – Osam Savršenih Ubistava

recenzija pdf

Strani Naziv: Eight Perfect Murders by Peter Swanson

Od izuzetno talentovanog autora dolazi jeziva priča o psihološkoj napetosti i omaž žanru trilera skrojenom za obožavatelje, priča o prodavcu knjiga koji se našao u centru istrage FBI-ja jer je veoma pametan ubica počeo da koristi njegovu listu najgenijalnijih ubistava iz fikcije.
Piter Svonson - Osam Savršenih Ubistava knjiga

Pre mnogo godina, prodavac knjiga i ljubitelj misterija Malkolm Keršo sastavio je listu najnerešivijih ubistava u žanru, onih koja je gotovo nemoguće otkrit, koju je nazvao “Osam savršenih ubistava, izabranih među najboljima, uključujući A.B.C. ubistva Agate Kristi, A.B.C. Stranci u vozu Patriše Hajsmit, Smrtonosna zamka Ajra Levina, Misterija Crvene kuće A. A. Milna, Zlonamerna pretpostavka Entonija Berklija Koksa, Dvostruka odšteta Džejmsa M. Kejna, Davljenik Džona D. Mekdonalda i Tajna istorija Done Tart. Ali niko nije više iznenađen od Malkolma, sada vlasnika knjižare Old Devils u Bostonu, kada jednog snežnog februarskog dana na vrata pokuca agent FBI.

Ona traži informacije o nizu nerešenih ubistava koja izgledaju jezivo slično ubistvima sa Malkomove stare liste

A agent FBI-ja nije jedini zainteresovan za ovog naizgled običnog prodavca knjiga koji skoro svaku noć provodi kod kuće čitajući. Ubica je tamo napolju, nadgleda svaki njegov pokret, đavolska pretnja koja zna previše o Malkomovoj ličnoj istoriji, posebno o tajnama koje nikada nikome nije rekao, čak ni svojoj nedavno preminuloj ženi. Da bi se zaštitio, Malkolm počinje da istražuje moguće osumnjičene, i u svima oko sebe vidi ubicu. Ali on ne računa da će istraga ostaviti trag smrti za sobom. Iznenada, serija šokantnih obrta ostavlja još žrtava mrtvih, a omča oko Malkolmovog vrata se toliko steže da možda nikada neće pobeći. 

Sjajnom kriminalističkom romanu kao što je ovaj, potreban je veliki protagonista koji bi dao srce priči, a to je upravo ono što Svonson daje čitaocima sa Malkolmom Keršoom.

Postoji pasus u “Osam savršenih ubistava” — znaćete to kada ga vidite — u kojem Svonson daje čitaocima uvid u Malkolmov unutrašnji dijalog dok razmatra očekivanja koja mu je dala doživotna opsednutost žanrom misterije i kako ova očekivanja su ispunjena (ili nisu ispunjena) njegovim odraslim životom.

To su jednostavna (i često smešna) zapažanja, ali će vas ovaj pasus naterati da se zamislite

Nećete veovati da je neko uhvatio kakav je osećaj živeti svoj život toliko utopljen u žanr da boji vaša očekivanja od sveta oko vas. Svaki čitalac koji se slično oseća prema krimi fantastike obožavaće da prati Malkolma dok izlazi van svoje zone udobnosti knjiških moljaca i započinje uvrnuto i šokantno putovanje da otkrije istinu u srcu niza neobjašnjivih zločina.

Zagonetke, intrige i neizvesnost koje se nalaze na ovim stranicama su upravo ona vrsta bekstva koju nam pisac pruža i zbog koje vas tera da se vraćate po još. “Osam savršenih ubisatava” je, u suštini, apsolutno divan kriminalistički roman napisan upravo za čitaoce opsednute kriminalnim žanrom.

Sastojci ove priče obećavaju od samog početka

Svanson odlično postavlja neodoljive elemente od samog početka ove priče, i, što je najvažnije, ispunjava svoje obećanje. Ovaj krimi roman je pametna, duhovita, uvrnuta, dobra staromodna zabava u rešavanju misterija. Jedan od glavnih razloga zašto je tako lako voleti žanr krimi fantastike je iznenađujuće jednostavan, jer je zabavan.

Piter Svonson je majstor u stvaranju zadivljujućih napetih romana, i iako “Osam savršenih ubistava” poprima direktniji ton inspirisan “klasičnim zločinom“ nego neke od njegovih prethodnih knjiga, nije ništa manje zadivljujuće niti izaziva zavisnost. Ono što počinje kao priča o kriminalističkim pričama izokreće se i pretvara u istinski šokantan triler koji okreće stranice.

Ova knjiga će vas itekako iznenaditi

Veoma će vam se svideti pametni i uvek promenljivi načini na koje Svanson razvija ovu radnju, kao i drugi elementi ove priče. Još bolje, svi obrti u ovoj priči su fer plej. Svonson odbacuje sve mrvice koje su vam potrebne da otkrijete ovu misteriju, ali neizvesnost vas prati sve do poslednje stranice. 

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*