Pravednici Od Alber Kami PDF

recenzija pdf besplatna knjiga

Strani Naziv: Les Justes by Albert Camus

“Pravednici” Alberta Kamija je drama napisana 1949. godine i smeštena u kontekst ruske revolucije 1905. godine. U vreme kada su se u Evropi spremale političke nevolje i kada je Drugi svetski rat još uvek bio veoma prisutan u sećanjima svih, Kami ispituje pojam angažovanja i njegove interakcije sa etikom i vrednostima.
Pravednici Od Alber Kami KNJIGA

Radnja “Pravednika” je usredsređena na grupu revolucionara u Rusiji, dok planiraju da ubiju istaknutog člana plemstva kako bi doneli socijalizam u zemlju. Ovo je jedna od onih problematičnih predstava, jer dovodi u pitanje sopstveni moralni kodeks. Postavlja se pitanje „Da li je ubistvo opravdano, ako je iz političkih razloga?“ Naravno, ubistvo počinjeno u ovoj knjizi  ima svoje granice, ali moja poenta i dalje stoji. 

Ono što ga čini posebno neprijatnim pitanjem je to što nam zapravo ne daje nikakve odgovore. S jedne strane, revolucionari su veoma posvećeni idealu socijalne pravde, što je za divljenje s obzirom na to da pominju careve, režim koji se ne pamti po svojoj pravednosti; osim toga, većina njih podvlači granicu prema žrtvama uključujući i decu. S druge strane, vidimo ličnu štetu koju smrt ovog čoveka nanosi njegovim najmilijima, posebno njegovoj ženi; ni u jednom trenutku čovek ne postaje samo simbol, a to je činjenica koju revolucionari kao da zaboravljaju.

Postoji li tako nešto kao pravedni terorista? Pet ruskih pobunjenika, četiri mladića i jedna žena, sastaju se da razgovaraju o predloženom ubistvu velikog kneza Serža dok se vozi u svojoj kočiji do pozorišta. Obučeni su skoro u potpunosti u crno, kako i priliči takvom podlom poslu. Muče se zbog pravednosti svog cilja. Nervozni su i uplašeni. Jedan, očajni pesnik Kaljajev, nominovan je da baci prvu bombu. 

Postoji sukob između njega i drugog, ozbiljnog Stepana, koji se nedavno vratio sa trogodišnjeg boravka na carstvu. Možda je to što oboje žude za Dorom, ali ne mogu da odvoje ljubav prema Dori od ljubavi prema njihovoj ubilačkoj organizaciji i/ili ljubavi prema pravdi. U tom slučaju, Kaljajev puni svoju prvu vožnju kada u kočiji uoči decu velikog vojvode sa njim. Ovo dovodi do mučnije diskusije i optuživanja Stepana kada se vrate u svoj ljigavi stan. Boris Annekov, njihov vođa, pokušava da zadrži kontrolu. Onda Kaljajev ima još jedan pokušaj…i ima posledica.

Ova Kamijeva predstava u jednom činu je dobro osmišljeno egzistencijalno istraživanje pravde i slobode. Gluma petoro članova glumačke ekipe je zaista bila veoma dobra, i sve je izvršilo nameru autora da sa uverenjem raspravlja o svojim raznovrsnim argumentima. Posebno sam se divio prelasku Sema Bučdala sa njegovog portreta zaverenika Voinova na ljigavog šefa policije Skouratova i ubedljivog rada Hane Robert u njene dve uloge Dore i Velike vojvotkinje. Režija Tanjita Arore bila je odgovarajuće usko i tempo, a svetlosni i zvučni efekti Patrika Timonija dodali su dobar dramatični efekat oskudnom setu. Ovo nije udoban komad, i izrazito je beskvasan od humora, ali izaziva razmišljanje i i danas je veoma relevantan.

Kompletna Besplatna PDF Knjiga

Alber_Kami_Pravednici

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Albert Kami - Albert Camus

Albert Kami je bio francuski alžirski pisac najpoznatiji po svojim apsurdističkim delima, uključujući „Stranca“ i „Kugu“. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1957. godine.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*