Priče O Rečima Od Vuk Stefanović Karadžić

recenzija pdf

"Priče o rečima" je zbirka eseja i priča koje je napisao Vuk Stefanović Karadžić, srpski filolog, pisac i reformator srpskog jezika. Ova zbirka, objavljena 1818. godine, ima veliki značaj za srpsku književnost i jezik.
Priče O Rečima Od Vuk Stefanović Karadžić

Karadžićeva “Priče o rečima” sadrže brojne priče, anegdote i objašnjenja o poreklu, značenju i upotrebi reči u srpskom jeziku. Kroz ove priče, Karadžić je želeo da popularizuje svoje jezičke reforme i podstakne ljude da pravilno koriste srpski jezik.Karadžić je bio poznat po svojoj ulozi u standardizaciji srpskog jezika i njegovom prihvatanju narodnih jezičkih oblika u književnom jeziku. U “Pričama o rečima”, on objašnjava razlike između narodnog jezika i jezika koji se koristi u književnosti, te pruža različite primere i ilustracije kako bi bolje razumeli srpski jezik.Ova zbirka je od velikog značaja za srpsku kulturu i jezik, jer je Karadžićeva reforma jezika imala dubok uticaj na dalji razvoj srpske književnosti i standardizaciju jezika. “Priče o rečima” su ne samo jezički dragulji, već i istorijski dokumenti koji osvetljavaju Karadžićev doprinos srpskoj kulturi.Zbirka “Priče o rečima” je nezaobilazno štivo za sve ljubitelje srpskog jezika, književnosti i lingvistike, pružajući uvid u bogatstvo srpskog jezičkog nasleđa i njegovu evoluciju tokom vremena.

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*