Risalda Od Herman Hese

recenzija pdf besplatna knjiga

Strani Naziv: Hermann Hesse - Roshalde

“Risalda” je klasična priča o čoveku rastrzanom između obaveza prema porodici i svoje čežnje za duhovnim ispunjenjem koje se može naći samo izvan granica konvencionalnog društva.
Risalda Od Herman Hese knjiga

Johan Veragut, bogat, uspešan umetnik, otuđen je od svoje žene i ugušen nesrećnom zajednicom. Veragutova ljubav prema njegovom malom sinu i njegov strah od beskonačnog lutanja drže ga vezanog unutar zidova njegovog raskošnog imanja, Risalda, dok prijatelj pokušava da ga ubedi da potraži ispunjenje na Istoku.

Objavljen 1914. godine, “Risalda” je četvrti roman Hermana Hesea. Priča o neuspelom braku i razočaranju jednog slikara. Na mnogo načina to je nastavak Gertrude. Oba romana su autobiografska, “Risalda” čak više nego Gertuda. Hese je često pokušavao da osmisli svoj život u pisanju svojih knjiga, zato kritičari mnoge njegove naratore nazivaju alter ego.

Johan Veragut, glavni lik Roshaldea, je slikar koji je u potpunosti posvećen svojoj umetnosti. Jedina ljubav u njegovom životu je ljubav prema njegovom drugom sinu Pjeru. Imanje Risalda je kupio pre mnogo godina kada je još bilo nade za njegov brak. 

Na početku romana, jedne noći se sam vraća kući i gleda u mračnu kuću. Odavno se odselio i živi u ateljeu svog umetnika. Svakog jutra ustaje vrlo rano, slika do podneva, zatim ruča sa ženom i sinom i kasnije ponovo slika do večeri. On je bogat i slavan slikar, živi opuštenim životom, okružen lepim stvarima, ima čak i sluge, ali je veoma usamljen. Njegova žena je tvrda i distancirana i nikada nije shvatila kako je mogao biti toliko zaokupljen svojom umetnošću. 

Njegovo prvorođenče ga mrzi i moralo je da bude poslato u internat. Njegov najbolji prijatelj putuje po svetu i retko se vraća u Evropu. Jedina radost u njegovom životu je njegov mali dečak. Da mu je žena dozvolila da zadrži dečaka, odavno bi se razveo od nje.

Veragut je nesrećan, ali on to ni ne shvata. On je pomalo kao dobro podmazana mašina. On proizvodi jednu sliku za drugom, prati strogu rutinu. Sve se ovo menja kada ga poseti njegov stari prijatelj. Šokiran je kada vidi kako Veragut živi i kaže mu da mora da ode. 

Ne može da nastavi da živi u takvoj izolaciji bez ljubavi. Ali Veragut se ne može odlučiti. Previše je vezan za svog dečaka. Ipak, mora da prizna da je njegov prijatelj u pravu i pre nego što ponovo ode, kaže mu da bi mogao da ga prati u Indiju i da provede nekoliko meseci sa njim.

Apsolutno će vam se dopasti opisi i Veragutova glava kada je razmišljao o prirodi, svojoj bašti, svojoj umetnosti. Međutim, njegovi stavovi o braku, umetnicima, a posebno njegovim pogledima na rod, će vam se možda manje dopasti. 

Kada pročitate njegove stavove, jasno je da je umetnik uvek muškarac, a žena, koja želi decu i finansijski zavisi od njega, postaje teret. I pored toga, Hese smatra da pravi neuspeh braka proizilazi iz činjenice da je umetnik loš saputnik. Previše je narcisoidan, da bi se zaokupio.

Risalda bi mogla biti jedna od najboljih knjiga za nekoga ko nije čitao Hesea i pomalo je oprezan prema njegovoj duhovnosti. Oni koji ga vole, vole ga zbog toga, ali oni koji ga zaziru ili ga ne cene, često pominju taj aspekt. “Risalda” nije poput njegovih kasnijih radova u tom pogledu. Govori o nekoj vrsti transcendencije, ali nije mišljeno na religiozni način.

Kompletna PDF Knjiga

Risalda Od Herman Hese PDF knjiga knjigeonline.com

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Herman Hese

Herman Hese je bio nemački pesnik i pisac. Poznat po svom naglasku na duhovnom razvoju pojedinca.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*