S One Strane Dobra i Zla od Fridrih Niče

recenzija pdf besplatna knjiga

Strani Naziv: Beyond Good and Evil, by Friedrich Nietzsche

“S one strane dobra i zla” potvrdilo je Ničeovu poziciju visokog evropskog filozofa svog doba. Delo dramatično odbacuje tradiciju zapadne misli sa njenim pojmovima istine i Boga, dobra i zla. Niče pokazuje da je hrišćanski svet ogreznut u lažnoj pobožnosti i zaražen ropskim moralom.
S One Strane Dobra i Zla od Fridrih Niče knjiga

Sa duhovitošću i energijom, on se okreće od ove kritike ka filozofiji koja slavi sadašnjost i zahteva da pojedinac svetu nametne sopstvenu “volju za moć“. Ničeovo pisanje obuhvata filozofsku polemiku, poeziju, kulturnu kritiku i fikciju, dok pokazuje verovatnoću za aforizam i ironiju.

U svom kasnijem radu, postao je preokupiran kreativnim moćima pojedinca da prevaziđe kulturne i moralne običaje u potrazi za novim vrednostima i estetskim zdravljem. U delu “Sa one strane dobra i zla”, Niče krivi nekadašnje racionaliste za nedostatak osnovnog razuma i neselektivno tolerisanje dogmatskih premisa u svojim mislima o dubokom kvalitetu ili moralu.

Konkretno, on ih krivi za uspostavljanje fantastičnih natprirodnih okvira na osnovu poverenja. Rekao je, da je dobar čovek nešto suprotno zlu čoveku. Umesto jednostavno alternativne artikulacije suštinskih pokretačkih snaga. Te sile otkrivaju direktniji izraz zlog čoveka. Štaviše, delo se kreće u oblast “s one strane dobra i zla“ u osećanju da ostavlja za sobom uobičajeni duboki kvalitet. Niče je podvrgnut destruktivnoj kritici za ono što smatra metodologijom.

Metodologija hrabro prkosi perspektivnoj ideji znanja i opasnom stanju savremenog pojedinca. Zatim, on se takođe fokusira na pitanje nacionalnosti. Vrsta lamarkizma koja se bavi različitim nacionalnostima ‘rasa’ i njihovim različitim karakteristikama. Niče otvoreno napada i antisemitizam.

On takođe kritikuje Engleze i koncept dobrog Evropljanina koji se penje iznad nacionalističkog osećanja da bi pronašao svoje originalno ja. Poslednji deo predstavlja Ničeovo poreklo “onog što je plemenito“. Usamljena, trajna duša, koja je prevazišla uobičajenu zbrku da je neprepoznatljiva i potpuno pogrešno protumačena od njih.

Knjigu zatvara slabom pesmom o posebno uglednoj duši koja sedi na planinskom grebenu i želi da ima više drugova. Sve u svemu, tokom čitanja ovog dela naići ćete na mnoštvo stvari sa kojima ćete se složiti, što će vas naterati da stanete i razmislite.

U autoritetu opstanka najsposobnijih, dobro i zlo sveukupno nemaju nikakve veze sa spasenjem duše u nasleđu percipiranog rasta. Potcenjen u svim aspektima, Niče se obraća vama u preuzimanju odgovornosti, postavlja sva prava pitanja i ohrabruje potencijal da ne sudite o knjizi po koricama.

Kompletna PDF Knjiga

friedrich-nietzsche-s-one-strane-dobra-i-zla (1)_compressed

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Fridrih Niče

Nemački filozof Fridrih Niče poznat je po svojim spisima o dobru i zlu, kraju religije u modernom društvu i konceptu nadčoveka.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*