Šalaporte Od Marko Gregur

recenzija pdf
Roman "Šalaporte" autora Marka Gregura je priča koja istovremeno razmatra i izaziva suvremenu umetnost, anarhiju ukusa i potragu za smislom i mestom u svetu.
Šalaporte Od Marko Gregur

Glavni lik, Jerko, ambiciozno nastoji postati umetnikom, opremljen citatima o umetnosti i značaju, iako mu nedostaje vlastito umetničko delo. Nakon povratka na svoje rodno ostrvo Prvić zbog sahrane, Jerko ostaje tamo duže vreme zbog pandemije koronavirusa, suočavajući se s vlastitim nevoljama. Uz njega se pridružuje glumica Vanja, koja je nedavno izbacila Jerka iz svog stana i života, zajedno sa svoje dve male ćerke, nakon što je njihov zagrebački stan bio uništen u potresu. Na ostrvu se okuplja živopisna galerija likova, od tranzicijskih pobednika i gubitnika do ekscentrika i čak jednog magarca. Uslovi života na ostrvu pokreću virove sećanja koji traže smiraj. Kroz muke, sukobe, emocionalne vrhunce i umetničko-konceptualne pokušaje koji mogu biti banalni i komični, Jerko postepeno nalazi svoj novi identitet na temelju svog ostrva i ljudi koji ga okružuju. Prvić, stvarno prikazano ostrvo, poput Baretićevog utopijskog Trećića, menja ljude, pružajući im novo saznanje i iskustvo. “Šalaporte” je roman koji istražuje transformaciju i snagu lokalnog okruženja u oblikovanju pojedinca.

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*