Stiven King Mračna kula I – Revolveraš

recenzija pdf

Strani Naziv: The Gunslinger by Stephen King

Prva knjiga u ambiciznoj seriji knjiga pod imenom “Mračna kula”, jeste “Revolveraš” za koju je King sam opisao kao “magnum opus”, odnosno njegovo najveće dostignuće u karijeri.
Stiven King Mračna kula I - Revolveraš knjiga

Gunslinger prati neumoljivog Rolanda Deschaina u njegovoj misterioznoj potrazi da ubije čarobnjačkog Čoveka u crnom. Inspirisan bez stida Miltonovim “Izgubljenim rajem”, kao i vestern filmovima Serđa Leonea, i naravno, “Gospodarom prstenova”, Kingova mračna fantastika u filmu Čoveka bez imena vodi nas u nemilosrdnu potragu kroz postapokaliptični pakao kao Roland goni svoj kamenolom po svaku cenu.

Dok se revolveraš neumoljivo približava svom plenu, on mora da se kreće kroz zamke koje je iza sebe ostavio Čovek u crnom, stavljajući svoju odlučnost, moral, pa čak i svoj razum na strašnu proveru. Mešajući delove legende o Arturu i delove moderne nostalgije, King uspeva da stvori svet koji se raspada, koji se čini dovoljno poznatim da bude uznemirujući.

U Rolandu nalazimo tragično promašenog protagonistu i njegovu opsesivnu potragu i želju za osvetom

Iako se na površini može činiti da radnja donekle krivuda u svom izvođenju, u stvari je pažljivo konstruisana da diktira tačno koje delove Rolandove karakterizacije King želi da otkrije u svakoj fazi romana, ostavljajući čitaocu da se ponovo osvrne na svoje pretpostavke kao priča napreduje.

U prvoj knjizi ove fantastične serije, kao što smo već rekli Stiven King upoznaje svoje čitaoce sa jednim od svojih nazagonetnijih heroja, Rolandom od Gileada. Roland od Gileada je poslednji revolveraš i odličan u veštinama svoje profesije, on je na putu da pronađe Mračnu kulu. Kula ima svoje tajne, ima svoje moći i ima svoju enigmu, o kojoj Roland zna vrlo malo. Sve što zna je da treba da dostigne. A jedini koji može da ga odvede tamo je Čovek u crnom.

Roland je figura koja proganja, usamljenik na čarobnom putovanju u dobro i zlo

U svom pustom svetu, koji na zastrašujući način odražava naš realan svet. Pošto je pratio Čoveka u crnom otkako se seća, Roland oseća da je bliži nego ikada ranije. Ali put koji vodi do njega i dalje nosi iznenađenja. Roland upoznaje privlačnu ženu po imenu Alis koja uspeva da otupi najbolja svoja čula, klinca Džejka iz nepoznatog sveta Njujorka sa kojim razvija neobično prijateljstvo.

Roland zna da svaki od njih ima trikove koji imaju za cilj da ga zaustave, trikove koji će ga naterati da iskoristi svoje smrtonosne veštine. On takođe zna da mora da uradi ono što je naumio. Ali da li može da napravi pravi izbor kada bude gurnut da bira između spasenja i prokletstva? Ili će odluke koje donosi konačno zamagliti tu tanku liniju kojom hoda – liniju koja razdvaja dobro od zla? Zadivljujuće realističan i sablasno nalik na snove, Revolveraš svoje čitaoce ostavlja da željno isčekuju sledeće poglavlje i nastavak njegovog putovanja.

Njegova potraga nas vodi kroz grad, pustinju, planine, gde usput srećemo ljude i neka čudovišta, ali svi se zadržavaju vrlo kratko. Narativ je veoma misteriozan čitaocima, kao i razlozi njegove potrage. Uspevamo saznati malo više o Rolandovoj prošlosti i obuci za revolveraša, i kako nema ništa osim uspomena koja treba da preživi, ali u svojoj potrazi pokušava da sećanja i emocije ostavi iza sebe, jer ni jedno ni drugo ne može sebi priuštiti u ovom nemilosrdnom putovanju.

Nećete moći odložiti ovu knjigu. Najverovatnije zbog fantastičnog portreta Stivena Kinga o čudnom svetu i njegovim likovima koji vas naprosto uvuku u taj svet.

Knjiga ima osećaj starog vestrena, sa pustinjom, salonom, oružjem i činjenicom da u blizini nema nikakve napredne tehnologije, ali upravo zbog svoje misterije možemo se zapitati da li je to prošlost ili neka budućnost koju je strašna sudbina zadesila. Zatim, tu je i činjenica da je u nekim tačkama Stiven King uspeo veoma grafički da prikaže neke stvari, ostavljajući čitaoce sa vizijama koje se otkrivaju u svetlu horora i nelagode, a to je na kraju krajeva i razlog zašto biste čitali knjigu ovog fanstastičnog pisaca.

Likovi u ovoj knjizi su, kako se i očekuje, veoma dobro razvijeni sa elementima koji ih čine veoma ljudskim i sa kojima se možete poistovetiti.

Sama priča se kreće dobrim tempom, prelazeći između sadašnjosti i prošlosti, i na kraju dolazi do veoma dobrog zaključka. Kako se stranice okreću, stvari postaju mnogo jasnije i tek tako, navučeni ste na seriju, želeći da znate šta se dalje dešava u nadi da će ovaj komplikovan i čaroban svet postati jasniji dok budete čitali još više o njemu. 

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Stiven King - Stephen King

Stiven King je “New York Times” najprodavaniji autor koji je svoje ime izgradio u kategoriji “horor” i “Fantazija” sa knjigama poput “Carrie”, “The Shining” i “IT.”.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*