Stiven King – O Pisanju

recenzija pdf

Strani Naziv: Stephen King

Stiven King povlači zavesu i dozvoljava nam da zavirimo u njegov um. Iznenađujuće, nije pun jezivih čudovišta. U stvari, “O pisanju” je šarmantan, pronicljiv i pun praktičnih saveta. Ne samo za pisce, trebalo bi da se dopadne svima koji su zainteresovani za to kako majstor pristupa kreativnom procesu. Delom biografija, delom kolekcija saveta, knjiga “O pisanju” je verovatno najsveobuhvatniji i najpraktičniji vodič za zanat koji bi se pisac mogao nadati da će dobiti. Stiven King je jedan od najplodnijih pisaca našeg vremena.
Stiven King - O Pisanju knjiga

Pošto je proizveo preko 50 beletrističkih dela, dve nefikcijske knjige i niz zbirki priča, scenarija i telepredstava – verovatno ne postoji drugi autor koji je toliko čitan kao Stiven King. A u poslednjih nekoliko godina, King brend je masovno porastao. Broj Kingovih adaptacija na velikim i malim ekranima u samo poslednjoj godini je prosto zapanjujući.

Kingov rad govori sam za sebe. Sam početni red predgovora knjige postavlja jasan ton. I, ovo je zaista jedna od najlepših stvari o ovoj knjizi, njegovoj brutalnoj iskrenosti i istinskoj ljubavi koju King gaji prema zanatu.

Knjiga “O pisanju” sastoji se iz ukupno četiri dela

Prvo poglavlje, pod nazivom “C.V.” je u osnovi životna priča Stivena Kinga, kralja horora obogaćena sitnicama i anegdotama iz njegovog ranog detinjstva i njegovih godina formiranja kao pisca do njegovog bola sa alkoholizmom i kako mu je pisanje pomoglo da ga prevaziđe. Autor se razotkriva dok govori o ključnim trenucima svog života, kao što je kada je prodao svoju prvu knjigu, Keri, za ogromnih 40.000 dolara ili o onom potresnom trenutku smrti njegove majke.

Kada završite sa prvim poglavljem “O pisanju”, imaćete osećaj da je King neko koga poznajete od srednje škole. Uspeva da piše tako da vas natera da se saosećate. Takođe, zaista je nadrealan osećaj shvatiti godine borbe i napornog rada koji su doprineli uspehu koji Stiven King danas uživa.

U drugom poglavlju, “Kutija sa alatima”, King preuzima ulogu nastavnika engleskog dok govori o osnovnim alatima kojima svaki pisac treba da savlada, kao što su osnovna gramatika i rečnik i drugi primarni elementi pisanja.

U suštini govori da kao i za sve što radimo, moramo imati dobru osnovu i temelj i takođe na tome treba raditi.

King se stalno poziva na “Elemente stila”, od Vilijama Stranka mlađeg i E. B. Vajta i jasno je mišljenja da svaki pisac treba da pročita ovu kratku knjigu od 85 stranica o tome kako da poboljšate svoje veštine pisanja. Neki bi to mogli nazvati najslabijim delom knjige, ali kao što King kaže, koji upoređuje pisanje sa stolarijom, kada jednom napravite sopstvenu kutiju sa alatima i izgradite dovoljno mišića da biste mogli da je nosite sa sobom svuda, nijedan posao neće izgledati preteško i moći ćete da zgrabite pravi alat i odmah prionite na posao. U ovom poglavlju on se zaista predaje toj ulozi učitelja, i slobodan je i voljan da pokaže svetu šta je potrebno ali i da nije lako doći do cilja. Nije jedan od onih koje svoje znanje čvrsto drže za sebe i beže od toga da ga podele sa svima.

U trećem poglavlju, naslovljenom na isti način kao i knjiga, “O pisanju”, King govori o sitnicama zanata.

O važnostima poput redovne navike pisanja i čitanja, neophodnosti druge verzije i kako ona uvek treba da bude manja za najmanje 10% od prve verzije. Kako uvek treba pisati imajući na umu njihovog Idealnog čitaoca kako ne bi izgubili trag, i o pisanju sa zatvorenim vratima, ali i o tome kako je važno da kritikujete svoju prvu verziju pre nego što sednete na reviziju. I još mnogo toga.

Ovde ćete naučiti mnogo o zanatu – od čoveka koji je veći deo svog života proveo u pisanju. Sigurno ćete pokupiti mnogo alata koji garantuju vaše majstorstvo i mesto u samom gornjem sloju vaše “kutije sa alatima”. I poslednji odeljak, “O životu: postskriptum”, možda je najbolji deo knjige. Priča o tome kako je pisanje utkalo put nazad u život, nakon užasne nesreće koja je potpuno smrskala Kingov donji torzo.

Ona je na bezbrojna načina inspirativna i itekako ume da motiviše. Ono što je najvažnije, ono što King radi sa svojim memoarima o umetnosti pisanja je da prijateljski stavi ruku oko nervoznog ramena ambicioznog pisca i da im daje ovlašćenje davanjem dozvole, da možete, trebalo bi, i ako ste dovoljno hrabri da počnite, hoćete.

Zaviri u Knjigu

stiven king o pisanju pdf knjiga pregled

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Stiven King - Stephen King

Stiven King je “New York Times” najprodavaniji autor koji je svoje ime izgradio u kategoriji “horor” i “Fantazija” sa knjigama poput “Carrie”, “The Shining” i “IT.”.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*