Stiven King – Potpaljivačica

recenzija pdf

Strani Naziv: Firestarter by Stephen King

Knjiga “Potpaljivačica” je objavljena 1980. godine i veoma liči na proizvod svog vremena. Između ludog naučnika, psihodeličnih droga, lakoće stopiranja, sporog širenja informacija (pre ere pametnih telefona) i agenata tajne vlade koji su predodređeni da budu ispred Rusa, to je definitivno povratak.
Stiven King - Potpaljivačica knjiga

Ova knjiga je objavljena tokom godina zavisnosti Stivena Kinga

U svom „O pisanju“ priznaje da nema jasna sećanja na svoje spisateljske projekte iz tog vremena, i ostavilja snažan utisak da se King oslanjao na svoju slavu i stvarao ideje a da ih nije polirao. Potpaljivačica je definitivno za ljubitelje horor trilera, možda se više oslanja na stranu trilera nego horora. U romanu, muškarac i njegova ćerka su u bekstvu od strogo tajnog ogranka vlade poznatog kao “Prodavnica”.

Nekoliko godina ranije, Endi je upoznao svoju ženu u plaćenoj studiji gde su oboje dobijali eksperimentalne lekove pod nazivom “Lot Six”. Odeljenje za naučnu inteligenciju poznato kao “Prodavnica” nikada nije očekivalo da će se dvoje učesnika u njihovom istraživačkom programu venčati i dobiti dete.

Ni jedan ni drugi ne mogu biti sasvim sigurni da li su halucinirali događaje koji su usledili ili su zapravo iskoristili niz psihičkih sposobnosti kao deo testa – neka zaostala moć da manipulišu umovima drugih i zatvaraju vrata bez dodirivanja sugeriše ovo drugo. Uprkos tome, oboje su iznenađeni kada se njihova ćerka Čarli, rodi sa sposobnošću da pali vatru svojim umom, i vremenom postaje samo jača. Prodavnica želi da je proučava dovoljno dobro da bi ubili da bi je se dočepali i iskoristili njene moćne veštine paljenja kao oružje; ni oni nisu iznad kidnapovanja.

Ali niko ne razume pirokinetičku moć protiv koje se suočavaju – čak ni Čarli. Način na koji je ova knjiga strukurirana je fantastičan. King se postepeno filtrira u pozadinu kroz niz flešbekova koji su retko razbacani po narativu. Flešbekovi uopšte nisu invazivni. On ne oseća potrebu da čitaoca opterećuje sa previše informacija koje nisu od velikog značaja za samu priču. On čitoacima daje dinamične detalje koji su važni. U ovom romanu, King je u vrhunskoj formi. Njegovi opisi, promene kroz priču bez imalo napora su zaista izuzetno dobri, kao i način na koji je podigao napetost i tenziju.

Roman pun napetosti i drame

Potpaljivačica ima sjajne scene, roman je pun napetosti i drame gde je King uspeo da ubaci srceparajuće emocije i da pogodi veliku publiku sa ovim. King je uvek bio dobar u odnosima, bilo da se radi o bliskim grupama kao što su prijateljstva ili porodice ili velike zajednice i susedstva. On razume veze koje vezuju i stresove koji prete tim čvorovima. Sve njegove najbolje knjige bave se stvaranjem ili uništavanjem srodstva. Ovde imamo najčvršću moguću vezu, vezu oca i ćerke, testiranu do svojih granica. U ovom romanu saznajemo da ih nema.

Potpaljivačica je savršen primer kako King može da piše u različitim žanrovima, sa delovima horora, trilera i naučne fantastike umotanim u ove stranice. Svideće vam se radnja, likovi (čak i loši momci!), tempo i zaključak ove knjige. Još jedna stvar po kojoj je King dobro poznat je njegova neobična sposobnost da teroriše svoje čitaoce na beskrajno kreativne načine.

Činjenica da zlikovci Firestartera nisu natprirodna čudovišta, već ljudi koji deluju u skladu sa sopstvenim sebičnim željama čini sadržaj knjige još užasnijim. Postoji jak osećaj paranoje koji je potkrijepljen prikazivanjem “Prodavnice” kao bolno uporne u potrazi za hodajućim oružjem za masovno uništenje kao što biste zamislili da bi bilo koja organizacija poput CIA ili NSA. Bez obzira na to, koliko god loši momci bili odvratni, oni nikada nisu bili toliko strašni kao junakinja priče, Čarli.

Potpaljivačica je, sve u svemu, veoma zanimljiva i uzbudljiva knjiga

Čini se i tačna dužina na stranicama. Manji pisac bi mogao da dovede Čarlijeve sposobnosti do krajnosti, ali King je manje zabrinut za ispiranje određenog trika u svojoj priči nego za stvaranje atmosfere koja dopunjuje taj trik i njegove likove. Pogađa prave emocionalne tonove i eksplodira u pravim trenucima. Stiven King je vrhunski pripovedač, a ovaj roman je jedno takvo njegovo delo za primer u kojem kada se radnja uspori, on stavlja dubinu u razvoj lika i čini ga zanimljivijim.

Ova knjiga je na prvom mestu preporuka ukoliko tražite naučno-fantastični triler. Nema horora ili fantoma. Postoji široka zabluda o tome da Stiven King piše samo horore i sablasne romane. Neko ko želi da se prepusti magičnom delu Stivena Kinga, ovo je odlična polazna tačka.

Pregled PDF Knjige

pdfcoffee.com_potpaljivaica-stephen-kingpdf-pdf-free (1)_compressed

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Stiven King - Stephen King

Stiven King je “New York Times” najprodavaniji autor koji je svoje ime izgradio u kategoriji “horor” i “Fantazija” sa knjigama poput “Carrie”, “The Shining” i “IT.”.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*