Stiven King – Zmajeve Oči

recenzija pdf

Strani Naziv: The Eyes of the Dragon by Stephen King

U to vreme, najpoznatiji po svojoj horor fikciji, Stiven King je objavio apsolutno neočekivano delo klasične fantastike i posvetio ga svojoj ćerki Naomi.
Stiven King - Zmajeve Oči knjiga

Roman prati kraljevsku porodicu Delain. Kralj Roland Dobri je prosečan monarh. On voli svoj alkohol, lov i generalno je u redu. Njegov odlučujući podvig bilo je ubistvo poslednjeg poznatog zmaja, čija glava ostaje u njegovoj sobi kao trofej. U kasnijim godinama, kada su njegovi podanici zabrinuti zbog nedostatka naslednika, on se upoznaje sa duhovitom, šarmantnom, mladom damom po imenu Saša i zahvaljujući nekoliko magičnih napitaka, rađa se dvoje dece.

Piter i Tomas. Sve izgleda lepo i srećno, kao klasična slika rojalne porodice

Piter izrasta u dobrog, ponosnog i časnog mladog gospodina za koga se svi slažu da će biti veliki sledeći kralj. Pa, svi osim jedne osobe. U sumornom danu u Delainu, Kralj je otrovan gnusnom supstancom zvanom Zmajev pesak koja spaljuje žrtve iznutra ka spolja. I dok zemlja Delain tuguje, zli čarobnjak Flagg smišlja zaveru toliko zlu, u kojem je kraljev najstariji sin Petar, sledeći u redu za presto, zatvoren zbog ubistva svog oca, a najmlađi sin nasleđuje tron. Piter služi večni zatvor na vrhu tornja igle, 300 stopa iznad zemlje.

Samo Piter zna istinu o sopstvenoj nevinosti i zlu koje je ustvari sam Flag

Samo Piter može spasiti Delain od užasa koji Flagg sprema. Ali prvo mora da pobegne sa visoke kule. Knjiga je relativno kratka, oko 380 stranica i netipična za Kinga. Međutim, obe karakteristike knjige će vas impresionirati. Promena stila pisanja nije laka stvar. Ali King to radi spretno, koristeći kratka, puna poglavlja i skroman rečnik kako bi preneo svoju fantaziju o kraljevstvu koje je bacio u nemir podmukli mađioničar koji namešta prestolonaslednika za kraljevo ubistvo. Tokom čitavog perioda, Kingov narator često prelazi u prvo lice, kako bi mogao direktno da razgovara sa čitaocem.

Ukupni efekat je kao priča za laku noć, što nije iznenađujuće kada to saznate da su “Zmajeve oči”  prvobitno bile priča  koju je Stiven King pričao svojoj deci. Stiven Kig je najpoznatiji po tome što elemente hororo uvek filtrira. Stari kralj umire prilično užasno, a mađioničar je veoma grafički opisan. Tempo je takođe poznat, sa zapletom koji ubrzava poput serije preokreta uz obronak planine. A ljubitelji ostalih Kingovih dela prepoznaće direktniju vezu: Rendal Flagg, mađioničar, je lik koji se ponavlja u Kingovom književnom univerzumu. (Flagg se prvi put pojavio u “Uporištu”, i u velikoj meri se pojavljuje u seriji “Mračna kula”).

Svi likovi ostaju verni svom karakteru, i imaju tanku pozadinu

King se nije upuštao u opisivanje istorije svakog karaktera, već se zadržao na trenutnoj situaciji koja ih je zadesila. Takođe, svet je ograničio na jedno kraljevstvo sa veoma malo i jednog mađioničara. “Zmajeve oči“ su po svemu sudeći prilično osnovna fantazija sa jasnim herojem, jasnim zlikovcem i oštrim i suvim sukobom koji ima visoke, smrtonosne uloge. Snaga ove priče zaista dolazi od njenih likova, što ne bi trebalo da čudi s obzirom da ih je King stvorio.

Iako nijedan od njih nije posebno složen, oni su i dalje likovi koje ćete lako moći da podržite, i da se protvite, a u nekim slučajevima da osećate duboko, duboko sažaljenje. King je elemente fantazije primenio na delotvoran način, od stvaranja kreativnih otrova, jedinstvene priče i kraljevstva čija su kultura, ekonomija i struktura moći veoma dobro razvijeni. Ova verzija Flagga je takođe interesantna po tome što je i dalje zlonamerna.

Likovi su tako dobro nacrtani, pokazuju nijanse ličnosti i motivacije, i pronalaze skrivene dimenzije u likovima koji bi inače mogli izgledati kao standardni tip. Iako je najpoznatiji po svojim hororima, Stiven King nam je pokazao da može da promeni žanr, i da napiše odlično delo. Prikazao nam je priču na neverovatan način i to je činio van svoje zone komfora. I još jednom nam stavio do znanja zašto je najbolji pisac ovog vremena. Uverićete se da je ova knjiga divna.

Ujedno to je i verovatno jedina knjiga Stivena Kinga koja se može preporučiti čitaocima svih uzrasta, i ljubiteljima bilo kog žanra. Sve u svemu, “Zmajeve oči“ su veoma prijatno čitanje fantastičnog romana, i pre svega to je sjajna priča.

Bićete oduševljeni temom koja govori o lojalnosti, kraljevstvu, prijateljstvu, izdaji i zlu koje preti da potkopa porodice i kraljevstva. 

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Stiven King - Stephen King

Stiven King je “New York Times” najprodavaniji autor koji je svoje ime izgradio u kategoriji “horor” i “Fantazija” sa knjigama poput “Carrie”, “The Shining” i “IT.”.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*