Uporište II Deo Od Stiven king

recenzija pdf

Strani Naziv: Under the Dome: Part Two by Stephen King

Neko u instituciji pod imenom “Project Blue” je čuvao tajnu. Tajna za koju su mislili da mogu da je sačuvaju. Ali, na katastrofalan način saznaju da su pogrešno mislili. Sada, kada je 99 procenata stanovništva zemlje umrlo ili umire, soj virusa razvijen u projektu Blue, nazvan "Kapetan Trips"  doveo je do smaka sveta.
Uporište II Deo Od Stiven king knjiga

Za preživele, uključujući Nika Androsa, Larija Androsa, Freni Goldsmit i Stu Redmana, ovaj kraj je noćna mora koja je tek počela. A za Rendala Flaga, ovo je ostvarenje američke noćne more, dok njegova sablasna vizija budućnosti nastavlja da se razvija.

Smrtonosni super virus “Kapetan Trips” je razorio zemlju i sada nekolicina preživelih mora da pokupi komadiće i nastavi dalje. Lari Andervud traži bekstvo iz Njujorka. Lojd razmišlja o izuzetno neprijatnoj večeri u zatvoru, a Stu Redman očajnički pokušava da se oslobodi od svojih ispitivača.

“Uporište” je oduvek bila priča o borbi dobra i zla. Međutim, početni akordi ove priče su stvarniji nego ikada ranije. Prepune bolnice, napušteni zatvorenici u zatvoru i skoro univerzalno poricanje od strane svih koji hodaju okolo bez maski su previše poznati. Skoro je olakšanje videti Rendala Flaga nakon što je “Kapetan Trips” u punom jeku, jer u ovom svetu ima smisla šta se dešava nakon što većina sveta umre.

Vremenska linija infekcije supervirusomse kreće brže nego što smo mislili

Las Vegas, suštinski grad poroka, doživeo je radikalnu transformaciju otkako je “Kapetan Trips” bičevao zemlju. U raskošnoj Meki okupili su se oni koji su se odazvali pozivu Rendala Flaga i koji sada, povinujući se njegovim zlim zapovestima, nastoje da oblikuju novu civilizaciju u njegovo zlo ime.

A ko greši? Pa, bolje da ne vidite kroz šta sve mora da prođe… čak i ako će vas Crni čovek na to naterati, kao ukus njegove božanske kazne. Pokvarene jabuke nemaju milosti. U međuvremenu, oni koji sanjaju Majku Abagail polako počinju da se okupljaju, u napornom maršu na zapad. Svi imaju na umu istu destinaciju.

U Boulderu, u Koloradu, privid civilizacije može početi da se oblikuje, pod plemenitim vođstvom Stu Redmana i Nika Androsa. Ali tu je takođe ojačana zla fascinacija Rendala Flaga Haroldom Lauderom i drugima, uz rizik da se poništi dobro koje se rađa u Slobodnoj zoni. Iz drame i dijaloga znamo da su neki od likova, konkretno Nadin i Harold, malo slomljeni, čak i  pokvareni. Ne osećaju utehu koju bi trebalo da imaju u prisustvu majke Abigejl.

Osećaju strah, anksioznost i bes

Uživaćete u samoj gradnji scene ovde, kako je nacrtana i ispisana napetost. Znamo da će se nešto dogoditi, samo ne znamo šta. A, Crni čovek je uvek tu prisutan, kao zubobolja. Polako se smešta u glavama građana. Stiven King je napisao preko pedeset romana, a ipak je peti,

“Uporište”, koji je najkonzistentnije na vrhu liste njegovih najbolje rangiranih dela. Razlikuje se od većine njegovih drugih radova, ne samo zato što je početni horor načinio čovek, odnosno bolest koja je zbrisala preko 99% američke populacije, i granice koje su vlasti spremne da prekorače, kako bi se opravdavdale i izbegavale krivicu.

Većinu vremena to je delo postapokaliptičke fikcije, jer se preživeli okupljaju u malim grupama, a natprirodni elementi su iznenađujuće suzdržani.

Kingu je potrebno vreme da napravi značajan broj likova i nije sentimentalan prema njima, koristeći ih da istražuje teme verovanja, sudbine i opstanka. Ova knjiga se završava sa praskom, bukvalno, i vidi Larija, Glena, Ralfa i Stjua kako kreću ka Vegasu, da bi zauzeli titulu, iako ne znaju tačno šta to znači.

Završetak knjige itekako drži u neizvesnoti, i to ćete moći osetiti. 

Zaviri u knjigu

delfi_uporiste_ii_deo_stiven_king (1)

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Stiven King - Stephen King

Stiven King je “New York Times” najprodavaniji autor koji je svoje ime izgradio u kategoriji “horor” i “Fantazija” sa knjigama poput “Carrie”, “The Shining” i “IT.”.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*