Albert Koseri – Albert Cossery

Biografija Autora - Sve Knjige

Strani Naziv: Albert Cossery

Siroti i Gordi Od Albert Koseri knjiga
Siroti i Gordi Od Albert Koseri
Albert Koseri (3. novembar 1913 — 22. jun 2008) je bio francuski pisac rođen u Egiptu. Iako je Koseri većinu svog života proveo u Parizu i pisao samo na francuskom jeziku, radnja svih njegovih romana odvija se ili u njegovoj zemlji rođenja, Egiptu, ili u zamišljenoj bliskoistočnoj zemlji.
Albert Koseri

Dobio je nadimak „Volter sa Nila“. Njegovi spisi odaju počast skromnima i neprikladnima iz njegovog detinjstva u Kairu, kao što i hvale oblik lenjosti i jednostavnosti koji je veoma udaljen od našeg savremenog društva.

Albert Koseri je rođen u Kairu u grčkoj pravoslavnoj hrišćanskoj porodici sirijskog porekla, tačnije iz Al-Kusajra. Njegovi roditelji su bili bogati vlasnici malih imanja koji su prvobitno posedovali zemlju u Damijeti. U razgovoru sa libanskim piscem Abdallahom Naamanom 1998. godine, Koseri je rekao: “Mi smo “Šavami” (Levantinci, misleći na Bilad al-Šam) iz Egipta. Moj otac je grčki pravoslavac, rodom iz sela al-Kusajr, u blizini Homsa, u Siriji.

Po dolasku u Kairo krajem 19. veka porodica je prihvatila „Koseri“ (po al-Kusajru) kao porodično ime zbog njegovog pojednostavljenog izgovora.“ Porodica Koseri, kao i sva elita koja je živela u Egiptu tokom ove ere, bili su dobro prilagođeni francuskoj kulturi. Sa 17 godina, inspirisan čitanjem Onorea de Balzaka, emigrira u Pariz da nastavi studije koje nikada ne završava, pisajući i trajno se nastanjuje u francuskoj prestonici 1945. godine, gde je živeo do svoje smrti 2008.

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*