Alberto Moravia

Biografija Autora - Sve Knjige

Konformista Od Alberto Moravija
Konformista Od Alberto Moravija PDF
Alberto Moravia, rođen kao Alberto Pincherle 28. novembra 1907. godine u Rimu, bio je istaknuti italijanski romanopisac, novinar, dramaturg, esejista i filmski kritičar. Njegova dela istražuju teme moderne seksualnosti, društvene otuđenosti i egzistencijalizma. Moravia je najpoznatiji po svom debitantskom romanu "Gli indifferenti" (Vreme ravnodušnosti, 1929) i antifašističkom romanu "Il conformista" (Konformista, 1947), koji je poslužio kao osnova za film "Konformista" (1970) u režiji Bernarda Bertoluccija. Njegova dela su često adaptirana za film, uključujući "Agostino", "Il disprezzo" (Prezir), "La Noia" (Dosada) i "La ciociara" (Dve žene).
alberto moravia

Moravia je patio od tuberkuloze kostiju, što ga je primoralo da provede pet godina u krevetu, iskustvo koje je imalo značajan uticaj na njegov život i rad. Bio je ateista, a njegov stil pisanja karakteriše faktičnost, hladnoća i preciznost, često oslikavajući malodušnost buržoazije. Smatrao je da pisci moraju zauzeti moralni stav i jasno definisan politički, društveni i filozofski pristup, ali je takođe verovao da pisac opstaje uprkos svojim uverenjima.

Moravia je bio predsednik Međunarodnog PEN-a od 1959. do 1962. godine. Njegova dela su prevedena na mnoge jezike, a njegov uticaj na književnost je nemerljiv. Preminuo je 26. septembra 1990. godine u Rimu.

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*