Aleksandar Puškin

Biografija Autora - Sve Knjige

Strani Naziv: Alexander Pushkin

Evgenije Onjegin PDF Od Aleksandar Sergejevič Puškin
Evgenije Onjegin PDF Od Aleksandar Sergejevič Puškin
Aleksandar Puškin (1799-1837) je bio ruski pesnik, romanopisac i dramaturg koji se smatra jednom od najvećih književnih ličnosti u ruskoj istoriji. Rođen je u plemićkoj porodici u Moskvi i počeo je da piše poeziju u ranoj mladosti.
Aleksandar Puškin

Puškinova rana dela bila su pod velikim uticajem pokreta romantizma, čija je popularizacija u Rusiji mnogo pomogla. Takođe je crpeo inspiraciju iz ruskog folklora i mitologije, a mnoga njegova dela istražuju teme ljubavi, časti i borbe za ličnu slobodu.

Neka od Puškinovih najpoznatijih dela uključuju narativnu pesmu „Evgenije Onjegin“, koja se smatra remek-delom ruske književnosti, kao i komad „Boris Godunov“ i pesmu „Bronzani konjanik“.

Puškinov život je bio obeležen kontroverzama, a on se često sukobljavao sa ruskom vladom zbog svojih političkih stavova i pisanja. Na kraju je prognan na svoje porodično imanje u južnoj Rusiji, gde je nastavio da piše sve do svoje smrti u dvoboju u 37. godini. Uprkos njegovom kratkom životu, Puškinov doprinos ruskoj književnosti imao je trajan uticaj i još uvek je veoma čitan i proslavlja se u Rusiji i širom sveta.

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*