Aleksandre Dumas

Biografija Autora - Sve Knjige

Strani Naziv: Alexandre Dumas (24.07.1802 - 05.12.1870)

Francuski pisac Aleksandar Dumas, rođen kao Dumas Davi de la Pailleterie napisao je romane koji su oličili žanr avanture. U delima kao što su “Tri musketara” i “Grof Monte Kristo”, Dumas je izbegavao istorijsku tačnost i književnu eleganciju da bi napravio priče koje su pružale neprekidnu akciju.
Aleksandre Dumas pisac književnik autor

Rođen u Francuskoj 1802. godine, Dumas je bio sin čuvenog generala Tomasa-Aleksandra Davija de La Pailleterie i unuk Mari Sesette Dumas, žene u ropstvu afričkog porekla. Od njegove bake su usvojili porodično prezime. Iako je porodica uživala neki čin i povezanost zbog loze i slave generala Dumasa, nisu bili nimalo bogati, a njihova situacija se pogoršala 1806. godine, kada je njegov otac general Dumas, umro od raka.

Bez mnogo novca za obrazovanje, Dumas je uspeo da se obrazuje i iskoristi porodične veze. Kada je francuska monarhija obnovljena nakon Napoleonovog konačnog poraza, Dumas je otišao u Pariz 1822. godine da bi zaradio za život, nameravajući u početku da radi kao advokat. Posao je našao u domaćinstvu vojvode od Orleana, budućeg kralja Francuske.

Dumas nije bio zadovoljan svojom novom pozicijom u domaćinstvu vojvode od Orleana

Gotovo odmah je počeo da piše drame, sarađujući sa glumcem Fransoa-Žozefom Talmom. Njegove drame bile su trenutni hitovi, napisane u bučnom, energičnom stilu ispunjenom nasiljem i dramatičnim obrtima zapleta. Dumas je zaradio dovoljno novca od drama i članaka koje je objavljivao u časopisima da je mogao da postane pisac sa punim radnim vremenom do 1830. godine.

Kada je druga revolucija zahvatila Francusku, Dumas je uzeo oružje

Borio se na ulicama da svrgne Karla Ks sa trona u korist svog bivšeg poslodavca, vojvode od Orleana, koji je postao kralj Luj-Filip.

Dumas je počeo da radi u formatu romana kasnih 1830-ih. Napominjući da novine objavljuju serijske romane, on je preradio jednu od svojih postojećih drama u roman, Le Capitaine Paul. Ubrzo je osnovao studio i angažovao pisce da rade na idejama i obrisima koje je generisao, izmišljajući tako poslovni model koji neki pisci i danas slede.

Istoričari se ne slažu oko obima doprinosa njegovih saradnika, ali nema sumnje da je Dumas energično povećao svoje rezultate oslanjajući se na druge pisce da dočaraju ideje i ponekad napišu velike delove svojih knjiga. Ovaj proces mu je omogućio da maksimizira svoj prihod i postane neverovatno plodan kao pisac. Činjenica da je Dumas često bio plaćen rečju ili linijom ogleda se u preobilju dijaloga u njegovim knjigama.

Tokom 1840-ih, Dumasovi glavni romani su napisani i objavljeni

Ta dela, koja uključuju “Majstora mačevanja”, “Grofa Monte Krista” i “Tri musketara”, ilustruju Dumasov stil: eksplozivnu početnu akciju, beskrajno uzbuđenje, neometano pisanje i serijski format. Zapleti nisu striktno oblikovani; umesto toga vijugaju, opirući se tipičnim narativnim strukturama. Likovi su definisani njihovim postupcima, a ne unutrašnjim monologom ili drugim psihološkim faktorima.

Sve u svemu, Dumas je objavio izuzetnu količinu materijala: više od 100.000 stranica romana, drama, članaka, putopisa i drugih spisa.

Dumas se oženio Idom Ferije 1840. godine, ali istoričari veruju da je imao skoro 40 ljubavnica i bio otac od četvoro do sedmoro dece tokom svog života. Dumas je priznao samo jednog sina, takođe po imenu Aleksandar Dumas, koji je sam po sebi postao slavni pisac.

Dumas je potrošio prekomerno tokom svog života, u jednom trenutku gradeći zamak koji je koštao 500.000 zlatnih franaka. U to vreme, prosečan radnik je zarađivao oko 2-3 franka dnevno. Kao rezultat njegovog načina života, Dumas je ostao bez novca u kasnijem životu, uprkos brojnim uspesima. Napisao je nekoliko romana koji su bili loše prihvaćeni u pokušaju da prikupi više prihoda.

Dumas je umro nakon što je doživeo moždani udar 1870. godine

Veruje se da je možda u nekom trenutku svog života dobio sifilis i da je bolest mogla da doprinese njegovoj smrti.

Plodan i energičan, Dumas je proizveo istorijske avanturističke priče koje su trajale dugo nakon što su uzvišenija dela izbledela u mraku. Njegov fokus na akciju, prezir prema psihološkim istraživanjima i njegova čista fluidnost sa jezikom učinili su nekoliko njegovih romana klasicima svih vremena koji se i danas čitaju, podučavaju i prilagođavaju.

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*