Branko Ćopić

Biografija Autora - Sve Knjige

Branko Ćopić - Bašta Sljezove Boje knjiga
Branko Ćopić – Bašta Sljezove Boje PDF
Orlovi Rano Lete Od Branko Ćopić PDF
Orlovi Rano Lete Od Branko Ćopić PDF
Branko Ćopić (1.1.1915 - 26.3.1984) bio je jedan od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih pisaca 20. veka. Rođen je u Hašanima, malom selu nedaleko od Drvengrada, na planini Zlatibor. Ćopić je odrastao u siromašnoj seoskoj porodici i imao je teško detinjstvo koje je obeležilo smrt njegovih roditelja.
Branko Ćopić

Osnovnu školu završio je u selu Crkvina kod Uba, a srednju školu u Valjevu i Užicu. Počeo je da piše već u srednjoj školi, a prvu pesmu objavio je u užičkim novinama “Naša Borba” 1931. godine.

Nakon završetka srednje škole, Ćopić je upisao Filozofski fakultet u Beogradu, ali ga nije završio zbog finansijskih problema. Radio je kao novinar, a tokom Drugog svetskog rata bio je aktivni borac partizanskog pokreta.

Prvu knjigu “S one strane dobra i zla” objavio je 1945. godine, a nakon toga je napisao nekoliko zbirki priča, romana i drama. Njegova dela su prevedena na više od 20 jezika, a neka od najpoznatijih su “Borci i umetnici”, “Gluvi barut”, “Orlovi rano lete“, “Ne tuguj, bronzana stražo” i “Đorđe Stanojević”.

Ćopić je bio i uspešan scenarista, a napisao je scenario za filmove “Bombaši”, “Ko to tamo peva” i “Maratonci trče počasni krug”. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, a među najznačajnijima su nagrada “Nin” za roman “Gluvi barut” i Nagrada AVNOJ-a za književnost.

Ćopić je bio aktivan i u politici, a bio je poslanik Savezne skupštine i član Predsedništva Savezne Republike Jugoslavije.

Preminuo je 1984. godine u Beogradu, a sahranjen je u svom rodnom selu Hašanima. Danas se smatra jednim od najznačajnijih srpskih pisaca 20. veka i ostao je zapamćen po svom živopisnom pripovedanju i prepoznatljivom stilu pisanja.

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*